Реклама


ГЛАВОБОЛИЕ. КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ГЛАВОБОЛИЕТО?
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Симптоми

 

Главоболието може да бъде симптом, но и болест. Възможно е да е проява на заболявания като повишено артериално налягане, мозъчен тумор и др. Но това се случва по-рядко. Главоболието бива 3 вида - мигрена, тензионно (пак е свързано с високо кръвно и в следствие на някакво притеснение) и най-болезненото - клъстерно, за което се предполага, че се унаследява.

Щом човек го заболи глава, първото, което трябва да направи, е да си измери кръвното налягане.Защото, особено при млади хора, това е първият симптом на хипертония. Другата вероятност е да се развива една от трите по-горе посочени заболявания.

Установено е, че 80% от хората в даден момент от живота си са имали т. нар. тензионно главоболие (то е най-разпространеното, в превод от лат. ез. - напрежение). Това обясни известният невролог проф. Иван Миланов от столичната болница по неврология и психиатрия “Св. Наум” (на 4-ти км) .Тензионното главоболие започва при някаква психодрама, притеснение, тревога и може да изчезне след преодоляване на проблема. Но е възможно да остане и да се превърне в хронично всекидневно главоболие. Затова е важното да бъде диагностицирано и лекувано навреме. Така се отстранява по-бързо и лесно, а не периодично пак да наляга човека.

Симптоми при тензионно главоболие

Най-често усещането при тензионното главоболие е сякаш главата е стегната в каска.

Болката се разпространява отзад към тила и отпред към челото. “А ако човек си направи труда и масажира мускулите си, ще види, че те са болезнени. Всъщност усещането за главоболие идва от това, че мускулът става болезнен”, каза проф. Миланов. Обяснението е, че при психическо напрежение мускулът се напряга, прави спазъм и като постои по-дълго време в това положение, се нарушава кръвоснабдяването му. Отключва се болезнеността и главоболието.

Много често, когато тревогите и проблемите се потушат, оплакването изчезва, но след няколко дни пак атакува човека, докато стане хронично. “Тогава вече той се събужда и си ляга с него - това е най-честото главоболие в цял свят. Застига най-вече хора, работещи на компютър”, добави професорът. И разясни: “Причината е, че този вид труд е свързан с фиксиране на погледа, втората рискова група са служителите, които по време на работата си непрекъснато комуникират с други хора.”

Когато главоболието ни притиска всеки ден, то задължително се пристъпва към медикаментозно лечение. Прилагат се антидепресанти. Не защото човек изпада в депресия, а защото те повишават количеството на серотонина и норадреналина едновременно(а те са много важни, защото пренасят нервните импулси от клетка в клетка). Предписват се 3-4 от този вид препарати, които повлияват система в мозъка, отговорна за болката.

Лечение на главоболие

Докато главоболието е остро и не е станало хронично, тогава се повлиява и от много процедури като масаж на мускулите, топла вана, от най-обикновените нестероидни противовъзпалителни средства и др.

Тензионното главоболие засяга еднакво мъжете и жените, докато мигрената е 2 пъти по-често срещана при нежния пол. Според изследвания до 18% от жените боледуват от мигрена, а при мъжете - 8-9%. Този вид главоболие - мигрената, има и наследствен характер, затова се развива и в по-ранна възраст. Дори в детските години, макар по-често това да се случва около 18-ата. “Разликата в усещането на болката при мигрената е, че засяга едната страна на главата, докато при тензионното главоболие е от двете страни”, каза проф. Миланов. Задължително мигрената настъпва с гадене, повръщане, насълзяване на очите и ако получат пристъп, хората не могат да продължат да работят. Трябва да легнат в затъмнено помещение,защото светлината ги дразни. Това се нарича фотофобия, защото при мигрената е повишена възбудимостта на целия мозък.

Какви са причините за главоболието?

При мигрената се наблюдава наследствено нарушение на каналчета в клетките, които по принцип регулират възбудимостта на невроните на мозъка. Затова тези пациенти са по-склонни да развиват т. нар. възбудим мозък, нещо, което е сходно с епилепсията.

Но нарушенията в този случай са свързани с област в мозъка, отговорна за болката, не се получава епилептичен припадък, а пристъп на главоболие. При така наличната силна възбудимост на целия мозък всички външни дразнители като шум и светлина влошават състоянието.

Хората с мигрена имат от 1 до 4-5 пристъпа месечно. “Затова пациентите трябва да подчинят целия си живот на нея и да спазват определен режим - не бива да пият алкохол, трябва да се предпазват от психическа преумора, безсънни нощи, т.е. от нощен живот и ходене по дискотеки, където светлините и шумът са дразнещи”, категоричен бе проф. Миланов.

Лечение на главоболие

За щастие има надеждно медикаментозно лечение. Става дума за група препарати - триптани, открити преди 15-ина години, с които бе направена истинска революция в лечението на мигрената.

Те се пият след пристъпа. Ако пациентът има повече от 2 пристъпа месечно, се извършва профилактика, т. е. пият се медикаменти в продължение на месеци до 1 г. , за да може броят на пристъпите от 4-5 месечно да се намалят до 1-2. В последните 4-5 г. на болните се дават и лекарства срещу епилепсия и това е логично, защото двете заболявания са много близки.

 

trud.bg

 
 

Рекламни

loading...