Реклама


СТУДЪТ И ВИСОКОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Здраве - Симптоми

 

 

 

Застудяването е свързано с вариации във влажността на въздуха, разказва Доц. Николай Петров, началник на Клиниката по реанимация във ВМА, цитиран от "24 часа".

Влажността може да превърне минусовите температури в още по-мразовити или пък точно обратното Нашият климат е с по-висока влажност, затова и горещините, и студът се понасят по-трудно.

Ако към атмосферните условия добавим и замърсяването на околната среда, особено в големите градове, вече можем да си представим какъв коктейл от опасности ни заобикаля във всекидневието. А от другата му страна стоят човекът и неговият организъм, който трябва да се адаптира към тези условия.

Какво може да предизвика охлаждането?

Охлаждането като цяло се понася най-тежко от пациенти с хронични и съдови заболявания (най-вече на крайниците), от хората с артериална недостатъчност, с проблеми във венозната система - като разширени вени, със захарна болест - съответно с диабетно стъпало. При тези групи има нарушено хранене на крайниците с кръв, а в студа то става още по-недостатъчно. Затова съветът ми е излизането в хладното време да се ограничава, а хората от рисковите групи задължително да са добре облечени. Но не става дума да се навлекат с много дрехи, а с дебели, между които да има въздушен слой. Такъв резултат може да се постигне, ако блузите са от пухкава материя. Обувките пък да не са тесни, защото стегнатите още повече влошават кръвоснабдяването. Т. е. в обувката човек трябва да може да движи пръстите си свободно. Абсолютно погрешна е логиката, че когато тя му е тясна, се стъпва по стабилно. Напротив - рисковете са големи.

Кои групи хора са най-заплашени  в студа?

В студа изложени на заплаха са и пациентите с хронични заболявания на дихателната система. Става дума за българите с ХОББ (б. р. - хронична обструктивна белодробна болест), с различни видове бронхити. Драматично може да е влиянието на студения и мръсен въздух върху астматиците. За тях този сезон на годината е един от най-трудно преживяемите. Опасности в студа дебнат също пациентите със сърдечносъдови заболявания като различните аритмии, с хипертонична болест…

В есенно-зимното време се стига до промени в имунната защита на организма. За съжаление това се случва точно на фона на “прекрасните” условия за възникване на вирусни и бактериални инфекции. Ето по тези причини в този период на годината има бум на остри респираторни заболявания.

Преди 2 години за първи път се появи вирусът H1N1 (т. нар. свински грип), който причинява тежко протичащо заболяване. Тогава регистрирахме доста висок процент на неблагоприятно завършило развитие на болестта. Свинският грип ще циркулира и тази година и пак няма да се разминем със сериозната вълна на причинените от него инфекции.

Как да познаем, че ни е връхлетял грипът?

Той води до висока температура от 39-40 градуса, изпотявания, втрисания, болки в ставите и мускулите, в лигавицата на носа и гърлото, което се зачервява, а гласът “пада”. Това е острият период на заразата, при който е удачно да се взимат противовирусни препарати. Възможно е обаче върху вирусната инфекция да се насложи бактериална. Как да разпознаем, че се е стигнало до тази комбинация: температурата малко се понижава, но остава трайно висока - около 37-38 градуса, много рядко е повече. Изпотяванията остават да ни мъчат почти през целия ден, но са по-типични през нощта. По-осезаемо се усеща проблемът с дихателните пътища, който се придружава от кашлица и отделяне на храчки, наблюдава се задух, лесна уморяемост. Но обърнете внимание - няма болки в мускулите, втрисания и екстремно високата температура (типична за вирусната фаза).

Какво причиниява вирусанта инфекция?

Механизмът на наслагването на бактериалната инфекция е следният: с настъплението си вирусът уврежда лигавиците и създава среда с потиснат имунитет, при който бактериите вече могат да се изявят. При тази фаза на заболяването задължително се приемат антибиотични средства. Изключително важно е това да става само по лекарско предписание, в никакъв случай хората да не се самолекуват. Защото за съжаление статистиката показва, че около 40% от хората се самолекуват, купувайки на своя глава антибиотици. А 25% дори не изчитат описанията им - за какво са и при какви случаи трябва да се избягват.

Единственото, от което се интересуват, е по колко хапчета и кога се пият.

 

 

 

 

 
 

Рекламни

loading...