Реклама


ВАГИНИЗЪМ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Полови болести

Вагинизъм. Какво представлява вагинизма?

Вагинизмът е израз на една особено повишена чувствителност на влагалището, в резултат на която настъпва такова свиване на стесняващите входа на влагалището мускули, че не само половият акт, но и всяко допиране на вулвата става невъзможно.

 

Видове вагинизъм

Вагинизмът се изразява в различни степени. В някои случаи се наблюдава само слаба реакция на отбрана и умерена болка, които могат да бъдат преодолени с добра воля. В тежките случаи - както половият, така и изследването са невъзможни. В такива случаи даже самото докосване на партньора, а понякога само мисълта за това предизвиква силно свиване на бедрата. Често местните реакции се придружават и с общи реакции на страх, като треперене, сърцебиене, потиснатост и пр.

В редица случаи могат да се констатират местни заболявания, като възпаление, аномалии на химена, наранявания от груб или неумел опит за полово сношение и др.,които лежат в основата на повишената чувствителност на входа на влагалището. При тези случаи се говори за псевдо­вагинизъм (vаgiпisшus spurius). Разбира се, този псевдовагинизъм може да доведе до истински - психогенен вагинизъм, тъй като у такива жени често се развива страх от половия акт и чувството на непреодолимо отвращение. Психогенният вагинизъм може да се развие и първично.

Причини за вагинизъм?

Въпросът за причините на психогенния вагинизъм е много сложен.

Важна роля играе неправилното възпитание, тревожното  отношение на жената към половият акт, контактите с нелюбим мъж, непознаване на половия живот, грубостта на мъжа и пр.

Лечение на псевдовагинизма

При псевдовагинизма лечението има за цел да отстрани онези изменения в половите органи, които причиняват болка.

При истински вагинизъм добри резупати се получават от психотерапията.

Вагинизмът винаги трябва да се лекува от специалист, тъй като неправилното лечение може само да влоши заболяването.

 
 

Рекламни

loading...