Реклама


ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Сърдечно-съдова система

Високо кръвно налягане. Описание на хипертония по време на бременността

При бременни над четиридесет, пък и при бременни от различни възрасти твърде често се среща хипертония (високо кръвно налягане). Ако в началото на бременността имате нормално кръвно налягане, продължавате да консумирате здравословна храна и правите достатъчно физически упражнения през целия период, вероятно ще успеете да избегнете хипертонията и усложненията, които тя предизвиква. Лекарят и без това ще следи кръвното ви налягане, защото в редица случаи хипертонията няма ясно изразени симптоми.

Движение на кръвното налягане през различни етапи на бременността

Понякога през първите три месеца от бременността кръвното е малко по-ниско - например 100/70. За нормално се смята лекото повишение до 110-120/70.

Кое кръвно налягане е притеснително за бременните и трябва да се предпиремат необходимите мерки

Стойностите на кръвното налягане започнат ли да превишава 130/80 лекарят ще се опита да го коригира чрез хранителна диета, намаляване на солта и упражнения. Доста лекарства помагат да се контролира кръвното, но повечето жени ги избягват по време на бременност, освен ако случаят не е извънредно сериозен. Това е още една причина да забременеете след като сте в добра физическа форма, да се храните здравословно и да изпълнявате физически упражнения през този период.

Какво да прави жена, ако вече има регистрирана хипертония?

Ако вече имате диагноза хипертония, необходимо е да потърсите лекарски съвет преди да забременеете. Лекарят ще ви предпише диета и физически режим, който трябва да съблюдавате по време на бременността.

 
 

Рекламни

loading...