Реклама


ФИБРИНОЛИЗА
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Сърдечно-съдова система

 

 

Какво представлява фибринолиза?
Фибринолиза е процес, което се случва вътре в тялото, чрез който се разтварят кръвни съсиреци. Фибринолизата предотвратява образуването на кръвни съсиреци  и позволява на тялото да изчисти фрагментите от съсиреци безопасно и така да се избегнат понататъшни рискове. Фибринолизата предотвартява  удари и увреждане на сърцето, които биват причинени от големи плаващи съсиреци.  Фибринолизата може да се предизвика и с лекарства.
Когато в кръвта се обрадуват съсиреци, около тях се оформя нещо като матрица, включващата фибрин, белтък, който се изпуска по време на кръвосъсирването. В фибринолиза, ензим, наречен плазмин пронизва фибрина и прекъсва съсирека с изключение на по-малки парчета, които могат да бъдат експулсирани от организма.
Могат ли да се използват лекарства за получаване на фибринолиза?
Понякога лекарите могат да лекувам пациенти с лекарства, които предизвикват фибринолиза. Това се прави, когато кръвния съсирек представлява заплаха за здравето, когато има наличие на съсиреци около сърцето или в близост до мозъка. Лекарството разбива тромба, до нива, които могат да бъдат премахнати от организма.
Какво представлява самата манипулация?
Мястото на съсирека се достига чрез специален катерът с помощта на контрол от рентгенов апарат, който се нарича ангиограф. Процедурата се извършва от рентгенолог, който има специална подготовка.
В момента на достигане мястото на съсирека, директно в него може да се инжектира малко количество фибринолитик. Предимството е, че дозата му е много малка и лечението е точно на мястото на съсирека.  Резултатите са по-добри и след третия час на получения инсулт.
Всеки човек ли може да се подложи на този метод?
Не всеки би могъл да се постави на този инвазивен метод. Но при болни на по-млада възраст, които за нещастие са получили обширен мозъчен инсулт, това трябва да се смята за подходящото спасение.

 

 

 
 

Рекламни

loading...