Реклама


АКО КРЪВНОТО ВАРИРА
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Здраве - Сърдечно-съдова система

 

 

 

Нормално ли е да се променят стойностите на кръвното налягане?

Стойностите на кръвното (артериално) налягане се променят непрекъснато по време на денонощието и това е естествено, но отклонението при здравите хора е в рамките на нормалните стойности (сутрешните му стойности са по-високи поради по-високото ниво на адреналина в организма, коментира пред  "24 часа" д-р Борислав Ацев, кардиолог в университетската болница "Св. Екатерина"

 Хората забелязват, че при застудяване на времето кръвното им налягане се повишава. Има голяма група пациенти, които се оплакват от постоянна промяна в стойностите в налягането от високо до ниско през денонощието. Такива вариации са опасни поради повишаване на риска за мозъчен инсулт.

Какво, да направите ако стойностите на кръвното налягане  играят?

Ако имате нестабилно кръвно налягане, трябва непременно да се консултирате с вашия личен лекар или специалист кардиолог. Правилният подход е да се направи проследяване на стойностите, като се измерва артериалното налягане всекидневно сутрин и вечер в един и същи час в продължение на минимум 15-20 дни. Освен това е препоръчително да се постави апарат за 24-часово измерване на кръвното налягане, за да се установи промяната на стойностите през денонощието.

Каква терапия се препоръчва при променящо се кръвно налягане?

След като се анализират резултатите, лекарят преценява какви лекарства да даде и каква промяна в начина на живот да препоръча, като отново проследява резултатите. Често към терапията е необходимо само да се добавят лекарства за успокояване на нервната система и кръвното налягане става стабилно. За определяне на лечението съществено значение имат основните рискови фактори - повишен холестерол, кръвна захар, тютюнопушене, затлъстяване и придружаващи заболявания.

 

 

 

 

Коментари  

 
+2 #2 Вива 2015-08-01 14:13
Нормално е.
 
 
-1 #1 valentin 2015-07-31 15:31
:sad: stradam ot strx nevroza variqssita na kravnoto normalno li e ?
 
 

Рекламни

loading...