Реклама


ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ ПРЕЗ ЯНУАРИ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Вирусни заболявания

 

През месец януари 2011 г. се очаква грипната епидемия да се появи в пълния си вид.предаде Агенция „Фокус”, позовавайки се на проф. Богдан Петрунов – директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той обясни, че в момента има нарастване на доказаните случаи на болни от грип, но за да се говори за епидемия, те трябва да нараснат до 200 на 10 хиляди души. В момента болните от вируса са около 70 на 10 хиляди. „Очевидно трябва да изчакаме известно време, да видим как ще се развият нещата и тогава да обявим грипна епидемия. Безспорно периодът е особено подходящ за това”, посочи проф. Петрунов.
По думите му обикновено бумът на заболелите е през месец януари, защото тогава вече защитните сили на хората намаляват много повече и начинът на хранене се променя. Приемат се по-малко плодове и зеленчуци, стои се повече в затворени помещения, слънцегреенето е по-малко. „Това са все фактори, които способстват за заболяванията от грип, както и от други въздушно-капково предавани вируси”, каза още проф. Петрунов. 
Според него тази зима основно ще вилнеят щамовете на вируса H1N1, който съдържа двата антигена в себе си. „Това е типично за „свинския” грип. Другите вируси ще са грипни от тип „Б”. Две са основните групи грипни вируси – „А” и „Б”. „Свинският” грип, както и през миналата година, беше по-опасен за младите хора, тъй като те реагират по-бурно на тази вирусна инфекция. Освен това е опасен и за хората над 65-70-годишна възраст, защото те са с понижени защитни сили и с невъзможност да се справят с инфекцията”, поясни проф. Петрунов. 
Няма да има промяна в симптомите на грипа, но отново при младите хора те ще са по-засилени и по-ясно проявени, защото вирусът предизвиква т.нар. буря в организма – медиаторна буря, при която се отделят много повече вещества, стимулиращи развитието на инфекцията. Младите хора са с по-запазени защитни сили и имат способност да реагират по-силно и затова при тях се развива по-бурно болестта. „Свинският” грип не протича по-тежко от обикновения сезонен грип и не може да се очаква по-голяма тежест в развитието на епидемията. 
„Важно е да се каже, че предлаганата ваксина, одобрена от Световната здравна организация, съдържа именно тези щамове на грипа – H1N1 и групата „Б” вирусите. Така че ваксината напълно покрива очакването за епидемията”, добави проф. Петрунов.

 

 

 
 

Рекламни

loading...