Реклама


ВАКСИНИРАНЕ 2011-2012
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Вирусни заболявания

 

 

 

 

Грип от типа “А”, който всяка година разболява милиони българи и отнема живота на близо 2000 души, в момента у нас няма. Спокойна е ситуацията и на Балканите, и в Източна Европа, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор.

Той добави, че разполагаме с време и през целия ноември за противогрипна ваксина. “Защото по традиция епидемията ни завладява през декември, а в последните години - през януари”, уточни епидемиологът.

В България тази седмица е изолиран един случай на грипен вирус от типа “В”. “Само че този вид не може да причини епидемия, най-много да разболее например няколко деца в детска градина”, подчерта д-р Кунчев. Той припомни, че подобни единични случаи от типа “В” се регистрират дори през месеци като август или септември, когато за грип и дума не може да става.

В момента в България циркулират различни вируси - адено, парагрипни, рота и др. През миналата седмица те са повалили на легло 3640 българи спрямо 3475 през предходната, показва справка на Министерството на здравеопазването. Тези зарази преминават за 3-4 дни, за разлика от грипа, който започва изключително рязко, за часове поваля на легло и протича за около седмица.

Епидемиолозите отчетоха, че вече е отминала една първа вълна на вирусни инфекции с доминиращ причинител аденовируси. Най-вероятно до грипната епидемия ще нахлуят още 1-2 подобни, прогнозират от здравното министерство.

В последните години епидемиите в България бяха предизвиквани от грипни вируси от типа “А” като свинския, “Пърт”, “Соломонови острови”, “Фуджиян” и други. Най-застрашени от болестта са възрастните над 65 години, децата и хората с хронични заболявания като сърдечносъдовите.

 

 

 

 

 

 

trud.bg

 
 

Рекламни

loading...