Реклама


СВЕТОВЪРТЕЖ. ПРИЧИНИ ЗА СВЕТОВЪРТЕЖ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Болести на нервната система

 

 

 

Какво представлява световъртежа?

Световъртежът е неприятно изживяване. Може да се съпровожда от загуба на равновесие, гадене и редица други симптоми в зависимост от причините за появата му. А те са най-разнообразни.

Причини за световъртеж?

Сред най-честите са понижено кръвно налягане, мигрена, проблеми с вестибуларния апарат, обща слабост и инфекции на организма. Световъртежът може да се получи при рязко ставане от седнало или легнало положение; при предозиране на медикаменти против високо кръвно налягане; при обезводняване или глад; както и при остри проблеми със сърцето - инфаркт, аритмии.

Възможно е световъртежът да се последва от загуба на съзнание. Когато причината за този припадък е сърдечен проблем, обикновено пострадалият идва на себе си сравнително бързо, без вторично главоболие и обърканост.

Главоболието протича на пристъпи. Може да се предизвика от кафе, алкохол, глад, умора, стрес. Сред неврологичните причини за световъртеж е т.нар. доброкачествено позиционно вертиго. То се предизвиква от засядане на калциеви кристали във вестибуларния апарат. Разместването им се постига със специално упражнение на главата. 

 

 

 

 
 

Рекламни

loading...