Реклама


ВЪЗПАЛЕНИЕ НА УХОТО
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Уши, нос и гърло

 

 

 

 

Възпалението на ухото е честа причина за главоболието. Самата болка в ухото е също изключително неприятен симптом, която нарушава ежедневия ритъм на живот.

Какво е устройството на ухото?

Ухото се дели на външно, средно и вътрешно.

В слепоочната кост във вътрешното ухо са поместени два периферни анализатора - слухов и равновесен. Непосредствената им близост обуслява преминаването на възпалението от едната част към другата, коментира проф. Георги Едрев, специалист „Уши, нос и гърло”

Симптоми при възпаление на ухото

При възпаление на ухото има световъртеж. Той бива моментен, когато хроничното възпаление на средното ухо е направило фистула (пробив на костта) на един от каналите на равновесния апарат. Появява се, като се почиства ухото и при притискане отвън на канала.

В други случаи инфекцията обхваща цялата равновесна структура и световъртежът е силен - има повръщане, залитане, главоболие. Такива болни често загубват и слуха, защото в процеса се ангажира и цялото вътрешно ухо.

Усложнения при възпаления на ухото

Понякога инфекцията от ухото преминава към черепната кухина и се получава тежък гноен менингит. Но съществуват варианти, когато световъртежът не е свързан с боледуващото ухо. Това най-често се среща при възраст около и над 50 години. Тогава хрущялните дискове между шийните прешлени се износват, притискат се нервни окончания, които регулират просвета на съдовете към черепа.

При промяна на позицията на главата се появява не толкова световъртеж, а по-скоро замайване, посочва проф.Едрев. Но в тези случаи също може да има гадене, даже повръщане. Често дори специалисти се заблуждават, че такъв световъртеж се дължи на болното ухо, без да съобразят наличието на шийна остеохондроза (шипове). Затова трябва много внимателна преценка за вида хроничен, среден отит, разпространението му и смущението в равновесието. По-честите форми на отит не засягат костта, нямат агресивно разпространение. И само много силното изостряне на възпалението може да предизвика главоболие и световъртеж.

Следва специалист да прегледа болния и да уточни диагнозата и методите на лечение.

Билколечение при възпаление на ухото

• Прави се компрес със ленено семе, сварено В egнa винена чаша прясно мляко, gобре е ga се постави памук на ухото.

• При леки болки в ушите за през нощта се поставя тампонче от увита в памук, пжджстрино скилиgка чесън. Главата

се увива с кьрпа.

• Ефект има от тампончета, натопени в силна ракия и gобре изцеgени.

• В ухото се поръсва три пъти gневно затоплено баgемово брашно.

• Правят се инхалации със запарка от равни части градински чай, мащерка и мента. Може да се прибави и една чаена льжичка зехтин.

 

 

 

 
 

Рекламни

loading...