Реклама


ЩЕ ОСТАНЕ ЛИ В ЗАТВОРА ДОЖИВОТ ЛАЗАР КОЛЕВ?

Оценете статията
(0 гласа)

Апелативният съд в Пловдив ще се произнесе до месец по делото “Белнейски”. Единственият обвиняем Лазар Колев бе осъден на две инстанции на доживотен затвор без право на замяна. Върховният съд обаче върна делото на апелативните съдии.

18-годишната Росица и сестра  Христина (15 г.) бяха намерени убити край Брацигово на 31 януари 2006 г. Три години по-късно обвинен за злодеянието бе Лазар Колев.

Обвинението: Убил е сестрите, за да прикрие изнасилване

"Лазар Колев е извършил убийството на сестрите, за да прикрие други престъпления. Събрани са достатъчно доказателства за вината му. Няма съмнение за неговата съпричастност. Единственото адекватно наказание е доживотната присъда без замяна." Това бе основната теза на обвинителите по делото "Белнейски" Иван Даскалов и Божидара Попова. Те настояват съдът да потвърди и присъдената кръвнина на родителите от 400 000 лв.

"Нищо няма да върне децата, но Колев трябва да плати", обяви прокурор Попова. Обвинението поддържа тезата на 3 инстанции. В пледоарията си прокурор Даскалов припомни още веднъж фактите за трагедията, потресла цяла България. Росица и Христина изчезват на 27 януари вечерта. Те живеят в краен квартал в Пазарджик.

Движат се заедно. Вечерта ходили в кафене в града, камерите ги засекли на излизане. Следите им се губят малко след като излизат от заведението. Близо 3 г. полиция и прокуратура търсеха отговор кой е убил и изнасилил момичетата.

През декември 2008 г. се прави сравнение на биологичен материал, иззет от тях, който съвпадал с профила на Лазар Колев. По онова време той лежи в затвора за грабеж на мобилен телефон в София. Колев не е познавал сестрите Белнейски до фаталната нощ. През зимата на 2006 г. работил в пекарната на вуйчо си Паун, не отишъл на работа на 27 януари. Вечерта срещнал двете момичета, бил пиян.

В обвинителния акт пише, че качил първо в автомобила си "Фолксваген" Росица, другата оставил при познат. Изнасилил в колата момичето анално и вагинално. Докато се гаврил, Росица успяла да се отскубне и скочила от колата. Като паднала, си ударила главата. Колев се уплашил, че може да го издаде. Започнал да я удря с юмруци и ритници.

Когато Росица издъхнала, Колев взел Христина. Искал да се отърве от нея, за да не го издаде. Изнасилил я, после я пребил до смърт. Според обвинението убиецът закарал телата на двете сестри в местността Грамадите и там ги изоставил. На 31 януари 2006 г. овчар ги намира.

Прокурорите смятат, че през това време Лазар трескаво е организирал алибито си, за да прикрие следите си.

Той е викан в полицията няколко дни след смъртта на момичетата. Тогава заявява, че в нощта на убийството е спал при приятелката си. Тя и родителите отричат. Прокурорите напомнят, че след убийството Колев измил колата си и я продал само за 2000 лв. Спрял да ходи и на работа. Отседнал за една седмица в апартамента на приятелка в София, без да излиза.

На 13 март 2006 г. е задържан за грабеж на телефон. В килията се засича с Владимир Славов-Иширковеца. Обвинението твърди, че пред него признал, че той е убиецът. Иширковеца свидетелства и Колев е обвинен.

През ноември 2008 г. е направена експертиза, която установява, че под ноктите на Росица има следи от Лазар, останали, докато се е борила за живота си. А във вагиналния секрет на Христина е открит биологичен материал от него.

"Травматичните увреждания на Росица показват, че Колев не е извършил доброволно полов акт с нея, което е причина тя да скочи от автомобила в движение. Убива я, за да прикрие изнасилването. Взел е решение да убие Христина, за да не го издаде за сестра", обяви в пледоарията си прокурор Даскалов.

Защитата: Той е изкупителна жертва, напълно невинен е

Изкупителна жертва!

Така адвокатите Марин и Димитър Марковски обясниха причината, поради която Лазар Колев е обвинен за убийството на сестрите Белнейски. Те поискаха оправдателна присъда в Апелативния съд и обявиха, че при друго решение Върховният касационен съд отново ще им върне делото за ново разглеждане.

"Делото не е изяснено, не са намерени истинските убийци. Осъден е невинен човек. В показанията на Иширковеца има разминавания. Не може доживотната присъда да се основава на догадки. Не са открити в колата следи от сестрите. Ще се борим, докато го оправдаят", коментираха адвокатите Марковски.

Според тях Лазар Колев е удобната жертва, защото бил момче от криминалния контингент. Те смятат още, че присъдата му за убийството на Белнейски лежи върху процесуални нарушения и много противоречия. Адвокатите настояваха да бъде направена експертиза на ноктите на сестрите, защото не били правилно съхранени след аутопсията. Подозират, че ноктите са подменени, а биологичният материал на клиента им е привнесен. "Изследванията, правени за генетичен материал, са взети под ноктите, а не на самите нокти. Подкрепяме тезата с факта, че през 2008 г. под тях е намерен материал на Колев, а през 2006 г. не е открит. Ако бяха едни и същи, нямаше да има разминавания. Това буди подозрение", обявиха адвокатите.

По делото са правени няколко ДНК експертизи в лаборатории в Англия, ФБР и Австрия. Но и в тях има разминавания. Именно това доказвало невинността на Колев, твърди защитата. В чужбина използвали друга методика, а не както в България, обясниха експерти в Апелативния съд. Но не само това е проблемът според защитата.

"Спорен е и моментът с деня и часа на смъртта. В една от експертизите се твърди, че са починали на 29 или 30 януари 2006 г., което оневинява Колев. Друга - че са загинали от прегазване с кола, а трета - при побой и удар с автомобил. Не е изяснено нито мястото, нито времето на смъртта им", възразяват адвокатите.

Колев обяснява, че има алиби за нощта на убийството. Той бил с приятелката си. После ходил във Велинград при баба си и дядо си, с които поддържал постоянна връзка. Не бил на работа, защото смятал да отиде при баща си в София. Там щял да започне работа на строителен обект с по-голяма заплата, отколкото в пекарната на вуйчо му.

"Ако е извършил убийството, ще се върти ли в района", пита Марин Марковски. Той отрича твърдението на обвинението, че Колев не е излизал от апартамента на приятелката си в София. Ходили са на кафе и на бинго. "Това не е поведение на ошашавен човек. Ходил е навън, не е лежал цяла седмица в кревата", казва адвокатът.

И твърди, че Колев е продал колата си само за 2000 лв., защото била със счупена скоростна кутия и искал да се отърве. "Колкото и да е почистен един автомобил, има ли кръв, при изследването тя ще "светне", казват защитниците.

Адвокатите наричат Иширковеца недобросъвестен свидетел. И друг път давал показания срещу съкилийници, които не се потвърждавали с доказателства. Те са убедени, че между Колев и Иширковеца нямало доверие. Колев бил интровертен, емоционално хладен, импулсивен и трудно се сприятелявал и споделял. А Иширковеца имал "навика да злепоставя", твърдят защитниците.

 

 

 

trud.bg

Последна промяна на Петък, 29 Март 2013г. 17:41ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...