Реклама


ДЕПЕРСОНАЛИЗАЦИЯ
(5 votes, average 4.20 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Усещането за деперсонализация и дереализация са най-често спонтанно явяващи се симптоми при паническите атаки.

Доста изследвания показват, че много от нас, притежават способности да се  дисоциират като изпадат в транс   за секунди. Тези, които страда т от паническо разстройство не съзнават това и получават паническа атака веднага, когато изпитат това гранично състояние на дисоциация.

Изследванията показват, че хората могат да изпитат първоначално нещо подобно на: електрически шок, топла вълна или изтръпване - в  граничното състояние, предшестващо дисоциацията. Симптомите, които се изживяват по време на дисоциацията, също трябва да се добавят към страха, че умираме или се разболяваме. Тези симптоми стартират  развитието на паниката.

Други свидетелства показват, че много хора, могат да изпитат замайване, като резултат от дисоциацията. Някои, изпитващи дисоциация, се събуждат от сън с панически атаки.

Изследванията показват, че паническите атаки се случват, при смяна на съзнанието ни, когато ние заспиваме или преминаваме от състояние на полусън в състояние на дълбок сън или пък, когато отново се връщаме в полусън.  Промяната на съзнание по време на сън, наподобява това, което ние изпитваме по време на дисоциацията през деня.

Някои хора се притесняват от своите способности да се дисоциират, други - не. Някои хора осъзнават, че са изпаднали в състояние на транс, но не разпознават, че по-дълбокото изживяване на транс, води до състояние дисоциация.

Един от най-лесните начини , довеждащ до транс  е, когато релаксираме или пък,  когато съзерцаваме през прозореца, гледаме телевизия, четем книги,  работим с компютър, когато разговаряме с някой. Флуоресцентната светлина може да  стартира  състоянието ни на транс, също така, както нашето вътрешно вглъбяване.  Ние изпадаме толкова повече в транс, колкото повече съумеем да потънем сами в себе си.Затова страдащият от паника, възприема, че страхът се явява без причина,именно в споменатите моменти, когато той се чувства спокоен и отпуснат и дисоциацията го изненадва. Тази изненада предизвиква страх.

 

 

Чувство за дереализация :

ако имате усещане, че вие или заобикалящата среда са нереални

виждате заобикалящата среда сякаш през дифузна светлина или през мъгла

Чувство за деперсонализация:

усещане сякаш сте извън тялото си, отделен от него, като че ли стоите вие и вашето тяло един до друг или един над друг или зад друг

Други:

 

 • възприемате себе си като недействителен
 • остра непоносимост към светлина и шум
 • гледате сякаш през тунел
 • усещате тялото си наедряло, на широчина и сте станали огромни
 • чувствате тялото си намаляло
 • усещате се залепен на пода
 • стационарни обект могат да изглеждат, сякаш се движат

 

Има възприятия, които също биха могли да ви се сторят странни, и объркващи:

 

 • Шофирайки внезапно може да разберете, че нищо не си спомняте от пътуването до момента
 • Слушайки някой да говори внезапно осъзнавате, че част от казаното или всичко изговорено, не сте го чул
 • Чувствате, че стоите близко до себе си и наблюдавате как вършите нещо.
 • Понякога сте седнали с широко ококорени очи в простарнството и не мислите за нищо, и в този момент осъзнавате, че нямате усещане за време. Не сте разбрали, кога е минал половин или един час.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари  

 
-1 #1 Nepoznata 2013-04-16 13:39
:sigh vglabqvaneto v sebe si 4esto mi se slu4va :) oba4e ima pr i nepriqtni momenti takiva v koito navan se zame4taesh kakto mu kazvat i takiva v kashti :P tezi v kashti sa mi ot liobiite a dr me karat da se sramuvam 4e sam se pak vglabila v sebe si
 
 

Рекламни

loading...