Реклама


ДОМАШНО НАСИЛИЕ. КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ДОМАШНИТЕ НАСИЛНИЦИ

Оценете статията
(0 гласа)

Домашно насилие. Корени на домашното насилие

Домашно насилие засяга милиони жени по света. Векове наред това е било част от орисията на жената.Част от нейното битие и едва ли не доказателство, че мъжът контролира успеха на семейството, чрез домашно насилието, което упражнява над нея. Последните изследвания на известни австралийски психолози, сочат ужасяващи резултати, относно здравето на жената, която преживява домашно насилие.

Домашно насилие. Резултати от домашното насилие

Като резултат от постоянния тормоз жените развиват тревожни разстройства, депресии, злоупотреба с хапчета, и голяма част от тях правят опит за самоубийство.

Друг тип заболявания, засягащи хората претърпели домашно насилие, са болки в гърба, болки в кръста и гърба. Безсънието е постоянен спътник на жертвите на домашното насилие. Болшинството от тях имат тревожно и паническо разстройство. Друга част от тях имат агорафобия и натраплива невроза.

Списъкът на хората, ползващи услугите на център за подкрепа, посочват че имат ниско самочувствие, чувстват се контролирани и насилвани, не можещи да търпят критика или пък съвет, защото те го приемат като вмешателство и посягане на идентичността.

Голяма част от жените приемат хапчета за лечение на депресията, както и за страданието, причинено от хранителни разстройства. Някои жертви на домашно насилие, спират да се хранят като резултат от стрес и тревожни разстройства.

Причини за домашното насилие

Английски специалисти са стигнали до извода, че насилието, представляват своеобразна защита под формата на физически действия. Този вид защита има нещо общо с паническото разстройство.

Симптоми при човек, извършващ домашно насилие.Как да познаем насилникът?

Съществуват доказателства, сочещи, че усещанията, които изпитва, човек, извършващ домашно насилие - по време на акта, преди и след него - са близки по характер с онези, които изпитва един пациент, страдащ от панически кризи. Мозъчните механизми, които са активирани в периода на отбранителната агресия, са подобни с онези, задействащи се по време на паническия пристъп. Затова можем да стигнем до извода, че насилниците са страхливи по своята същност хора.

Експериментите са доказали, че обикновените психологически предизвикателства могат да донесат паник атаки на някои домашни насилници.

Тези данни показват, че някои мъже и жени, които упражняват домашно насилие, извършват това, защото неправилно се активизират определени вериги на техния мозък, отговорни за примитивните действия. Съществува възможност, която да въздейства на подобните на паник атаки пристъпи на домашно насилие и те да бъдат подтиснати, като се използва способността на мозъка да възпрепятства дефектните защити.

Разбира се, това не оневинява насилниците, защото те съзнават какво вършат, съзнават и унижението и болката на която са подложени жертвите на насилието.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...