Реклама


ЦЬОЛИАКИЯ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Храносмилатена система

 

 

Какво представлява цьолиакията?

Тестените изделия са любими и на възрастните, и на децата. Но мнозина се разболяват след хапването на спагети, пица, сандвич или сладкиш - т.е. храни, съдържащи жито. Става дума за болестта цьолиакия - непоносимост към глутена, който е една от основните съставки на зърнените храни, разказва Дойче веле.

"Глутенът /на латински "лепило"/ е протеин, съставен от белтъците глиадин и глутенин, които се срещат в различни видове зърнени храни - пшеница, ръж, ечемик, овес. Именно на лепливите вещества се дължат добрите свойства на тестото от зърнените храни, но пък точно те са непоносими за засегнатите от заболяването хора" - обяснява Антие Гал от Германското дружество по храненето в Бон.

И гените са виновни за цьолиакията

Заболяването може да има много сериозни последствия, допълва професор Клаус-Петер Цимер от Центъра за лечение на детски и младежки болести в Гисен: "Цьолиакията е болест на червата, при която на базата на непоносимостта към глутеновите продукти се стига до възпаление най-вече на тънките черва. Тя предизвиква разстройство, водещо след себе си силното редуциране на теглото и недостиг на хранителни вещества, което по правило настъпва с края на кърменето и включването на зърнени храни в менюто между шестия и осмия месец от раждането на детето."

Причини за цьолиакия

Смята се, че предпоставките за настъпване на заболяването са заложени генетично - в някои семейства цьолиакията се среща много по-често. Към една четвърт от населението има тази генетична конфигурация, но само една малка част от хората се разболяват, когато ядат хляб. Към един процент се разболяват действително. Т.е. освен генетичния фактор и консумирането на зърнени храни, трябва да има и трета причина за избухването на болестта.

"Тя е непозната и до днес. Предполага се, че някои вируси или гъбички водят до  възпалението в червата" - казва професор Цимер. Когато глутенът достигне от храната в стомаха и оттам - в тънките черва, веществото предизвиква защитна реакция и лигавицата на червата се възпалява. Чревните власинки се деформират и така тялото вече не може да поема достатъчно количество витамини и минерали.

Цял живот на диета, ако имате цьолиакия

Засегнатите няма друг избор, освен да минат за цял живот на безглутенова диета - е единодушното мнение на експертите. Днес вече е известно, че болестта може да настъпи и в късна възраст, но колкото по-късно настъпи, толкова по-многообразни са симптомите. Тази е и причината за трудното й диагностициране - цьолиакията е сред десетте заболявания, които най-често се пропускат. Което е странно като се има предвид, че е била позната още на древните гърци - названието на заболяването произхожда от гръцката дума за стомах.

 

 
 

Рекламни

loading...