Реклама


БУЛИМИЯТА - БОЛЕСТТА НА МЛАДИТЕ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Храносмилатена система

 

 

 

 Все повече деца нарочно повръщат след хранене, за да не бъдат подигравани за външния си вид и тегло, съобщава Vesti.bg.

Проблемът с булимията, традиционно свързвана с младите момичета, засяга все повече подрастващите момчетата, някои от които едва 10-годишни.

Редица нови изследвания потвърждават, че хранителното разстройство вече се среща по-често при момчета в предтийнейджърска възраст.

Лекари съобщават, че все повече деца нарочно повръщат след хранене, за да не бъдат подигравани за външния си вид и тегло.

За да успеят да се "напъхат" в модерните тесни дънки, някои от тях направо развиват булимия, която може да бъде фатална, а други редовно използват разхлабителни, за да постигнат този ефект.

Само във Великобритания има 5000 регистрирани случая с момчета под 16 години, които страдат от хранителни разстройства, въпреки че истинският им брой се смята за много по-висок.

Изследване сред 16 хил. деца в Тайван установява, че 16% от момчетата между 10 и 12 години предизвикват повръщане, за да свалят килограми след тормоз от страна на техни връстници, в сравнение с 10% сред момичетата.Според ръководителя на изследването д-р Инг Мей Лу това често са деца, които водят заседнал начин на живот, включващ много гледане на телевизия, сърфиране в интернет, игра на комютъра.

Друго изследване, от САЩ, установява, че 4% от учениците признават за използването на разслабителни през последния месец.

От благотворителната организация "Бийт", посветена на такива проблеми, отбелязват, че булимията е по-разпространена от анорексията, но е по-трудна за разпознаване, тъй като теглото на страдащите от нея е по-стабилно.

Състоянието е най-характерно за късните тийнейджърски години и ранните 20, особено когато предишни опити за загуба на килограми са се оказали неуспешни.

 
 

Рекламни

loading...