Реклама


КИСЕЛИНИ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Храносмилатена система

 

 

 

Какво представляват киселините?

Киселините толкова често се появяват живота ни, че дори не ги смятаме за болест. Всеки практически напълно здрав човек от време на време може да усети неприятно парене и болки в гърдите и гърлото с ясно изразен горчив привкус в устата. Медиците определят това състояние като" ... усещане за дискомфорт или парене зад гръдната кост, разпростиращо се нагоре от епигастралната (под лъжичната) област, което понякога преминава в областта на шията". Също така отбелязват, че обикновено киселините се появяват около един час след хранене, при физическо натоварване, при навеждане на тялото или при хоризонтално положение.

Много специалисти направо свързват киселините с рефлукс-езофагита и ги разглеждат като следствие от изхвърлянето на киселинното съдържание на стомаха върху стените на хранопровода. Но по-голямата част от гастроентеролозите се пазят да дават такава еднозначна трактовка. Смята се, че киселините често се появяват при язва на стомаха или дванадесетопръстника, при гастрит (обикновено с повишено отделяне на стомашен сок), хроничен холецистит, жлъчнокаменна болест, а също и при оперирани болни след направена им хранопроводно-стомашна анастомоза, при бременност.

Защо се получават киселини?

Механизмът на поява на киселини не е изучен достатъчно. В повечето случаи те се предизвикват от действието на стомашния сок върху лигавицата на хранопровода, но за разлика от класическия рефлукс-езофагит се локализират по-нагоре по хранопровода и не винаги са свързани с възпалителни процеси. Можем да твърдим, че причина за появата на киселините е изхвърлянето в хранопровода на органични киселини (маслена, млечна и др.), които се образуват в стомаха в големи количества в резултат на ферментационните процеси. Между другото, при лица, прекарали гастректомия, киселините може би са свързани с попадане в хранопровода на панкреатичен сок и жлъч. Киселините по време на бременност се предизвикват от раздразване на хранопровода от киселинното съдържание на стомаха при честите повръщания или (по време на втората част на бременността) от повишеното вътрекоремно налягане, улесняващо изхвърлянето на стомашното съдържание в хранопровода.

При здравите хора киселините могат да се предизвикат от неправилно хранене. В този случай те се появяват известно време след храненето, особено ако е било обилно. Често се наблюдават и след употреба на пикантни храни. При много болни киселините се предизвикват от сладки кисели, сладък чай, пресен черен хляб, горещи баници, препържени мазни продукти, ябълки, зеле и други зеленчуци, предизвикващи силна ферментация в стомаха. Киселините могат да бъдат провокирани и от газирани напитки, кисели сокове или вино.

Кога киселините трябва да предизвикат тревога и необходимост да се обърнем към лекар?

Когато се появяват по-често от три пъти седмично в продължение на последните две седмици.

По-надолу ще посочим случаите, при които се налага не само посещение при специалист, а и незабавна медицинска помощ. Трябва веднага да извикате "бърза помощ", ако:

•           заедно с киселините започне и повръщане с примес на кръв или ако забележите, че изпражненията ви са тъмни и като катран;

•           ако в гърдите ви се появи рязка, силна болка, ако получите световъртеж или загубите съзнание;

•           ако получите силно затруднение при преглъщане;

•           ако има признаци за обезводняване на организма (кожата ви е станала суха и не толкова еластична, чертите на лицето са се изострили, в устата ви има постоянна неприятна сухост;

•           при рязко и необяснимо намаляване на теглото. Всички тези симптоми могат да показват наличието на сериозни проблеми както с храносмилателния тракт, така и със сърдечно съдовата система.

Голямата опасност при киселините е, че те могат да имитират по-сериозни заболявания. Така например неопитният човек може да сбърка симптомите на киселините (парене и дърпаща болка зад гръдната кост) с начални прояви на заболявания на нервната система, коронарна недостатъчност и други. Кое отличава едното от другото? Много е просто: при първите признаци за поява на киселини се опитайте да отстраните пристъпа с помощта на антиацидни средства (те намаляват отделянето на киселини). Ако нямате такива под ръка, разредете в половин чаша кипяща вода четвърт ч.л. сода за хляб и изпийте разтвора на един път. Ако киселините след това намалеят или съвсем изчезнат, значи трябва да проверите работата на стомашно-чревния си тракт и да преразгледате менюто си, но ако болката и паренето не преминават, трябва веднага да се обърнете към лекар.

Не трябва да отлагате също посещението при лекар, ако пристъпите на киселини се повтарят, въпреки че сте променили диетата и режима си на хранене и сте използвали антиациди, а също и ако киселините се появяват по-често от три пъти седмично в продължение на последните две седмици.

 

 

 

 

 
 

Рекламни

loading...