Реклама


РОЗОВ ЛИШЕЙ
(12 votes, average 2.75 out of 5)
Здраве - Кожни болести

 

 

Розов лишей. Какво представлява розовия лишей?

Розовият лишей (питириазис на Жибер) може да се отнесе към сезонните заболявания, тъй като се среща предимно през пролетта и есента, по-често при жените. Розовите петна, появяващи се по кожата на торса и крайниците, обикновено са симетрично разположени. Те имат кръта или овална форма, най-често в центъра им има вдлъбнатина. След време стават кафяви и се покриват с ципа, която прилича на цигарена хартия. 3-5 дни след появата центърът на петното започва да се лющи, а краищата му остават розови.

Розов лишей. Къде се локализира розовия лишей?

Огнищата на розовия лишей обикновено са разположени паралелно на нервните стволове. Най-обилни са обривите по гърба, раменете, бедрат и страничните повърхности на торса.

Ако розовият лишей не се лекува, след 6-8 седмици петната търпят обратно развитие и заболяването приключва без следа.

Розов лишей. Лечение на розовия лишей

При това заболяване не се препоръчва кожата да се дразни с различни мехлеми и пасти. Не е добре да се прилагат за лечение раздразващи вещества от типа на катрана или сярата, тъй като от тях болестта само ще прогресира и ще обхване нови участъци. Нежелателни са също водните процедури и ултравиолетовото облъчване.

При неусложнена форма на розов лишей по правило не се провежда външно лечение. Препоръчва се поразените участъци да се предпазват от висока температура и изпотяване, по време на болестта не трябва да се работи в горещи условия, да се облича вълнено или синтетично облекло.

 

 

 

 

Коментари  

 
0 #3 Мимката 2017-09-23 18:52
Изпитала съм го. Мазах се само с чист зехтин и всичко изчезна!
 
 
0 #2 Може бе 2017-09-23 16:28
С Гентамицин крем или мехлем минава всичко ;-)
 
 
0 #1 Мимката 2011-06-15 12:08
С розовия лишей може да се справите като се мажете със чист зехтин. Изчезва максимум за 3 седмици без никакви следи
 
 

Рекламни

loading...