Реклама


ДЕРМАТИТ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Кожни болести

 

 

 

Какво представлява дерматита?

ДЕРМАТИТЪТ обединява голяма група кожни заболявания от възпалителен характер. Обикновено възпалението е предизвикано от непосредственото въздействие на патогенни агенти от физичен или химичен характер върху кожата.

Какви видове дерматит съществуват?

Съществува алергичен (контактен), медикаментозен, бебешки, радиационен, слънчев дерматит. Една от разновидностите на дерматита е интертригото.

Алергичният дерматит се появява при непосредствен контакт на кожата с вещество, способно да предизвика алергична реакция. Алергени могат да бъдат боите, лаковете, полимерите, козметиката, парфюмерията и т. н. Независимо че алергенът контактува само с малък участък от кожата, възниква сенсибилизация на целия организъм.

Симптоми на дерматит

Първите прояви на болестта се появяват най-често на 2-ия - 4-ия ден след контакта, така че болният не винаги може да посочи причината за заболяването.

Върху кожата, на мястото на контакта с алергена, се появява зачервяване, оток и обрив от папулозен характер или под формата на микровезикули.

Част от микровезикулите (малки мехурчета, пълни с прозрачно съдържание) се пукат, образувайки мокри участъци. Тези участъци нямат ясни граници, не са ясно изразени и най-често съществуват за кратко. Елементите на обрива се появяват едновременно. Ако алергенът действа върху кожата продължително, дерматитът може да премине в екзема.

Какво представлява медикаментозният дерматит?

Медикаментознuят дерматит е реакция на сенсибилизирания организъм при контакт с лекарство­алерген: антибиотици, сулфаниламиди, формалин, новокаин, аминазин и др. В резултат от продължителното въздействие се формира хроничен дерматит, съпроводен с лющене и умерена инфилтрация.

- Обикновено болните се оплакват от отоци на меката тъкан, болезненост на кожата, парене.

Как да разпознаем бебешкият дерматит?

Бебешкuят дерматит е детско заболяване в най­ранна възраст. Възниква при понижаване реакциите на организма, обусловено от невроендокринни, имунни и обменни нарушения.

При този вид дерматит по кожата на детето се появява сочен еритематозен обрив с папули и микровезикули. Една част от тях се пукат, образувайки мокри участъци. Най-често това е за кратко и поразените участъци бързо засъхват, като образуват серозни-тънки корички. Обикновено при заболяването не се забелязва стадийност. При леките форми има само зачервяване на отделни участъци от кожата в областта на седалището, бедрата и външните полови органи.

Какви са признаците на слънчевия дерматит?

Слънчевият дерматит се проявява като зачервяване на кожата и поява на отоци и мехури по нея. При този вид дерматит обиккновено се влошава силно общото състояние на болния. Той се оплаква от прилошаване, повръщане, лош сън, повишена температура, слабост, главоболие. Слънчевият дерматит приключва след няколко дни с неясно изразено лющене. След него по кожата остава слаба пигментация.

Основни симптоми при лъчевия дерматит?

Лъчевият (рентгеновият) дерматит бива остър и хроничен. Острият дерматит може да се появи вследствие на еднократно въздействие на рентгенови лъчи (500-900 рада), а хроничният рентгенов дерматит е следствие от многократното облъчване на кожата с относително малки дози.

При протичане на заболяването се различават няколко степени на поразяване. При първата степен се забелязва зачервяване на кожата със синкав оттенък и отоци, които се задържат до 3 седмици и завършват с лющене и пигментация. При втората и третата степен на поразяване на фона на хиперемията и отоците се появяват мехури, които некротизират и се превръщат в язви. Пострадалите се оплакват от силни болки в областта на огнището на поразяване, втрисане, повишаване на температурата. Язвите и ерозиите дълго не зарастват и трудно се поддават на лечение. След зарастване се образуват дълбоки белези.

Какво трябва да знаем при травматичния дерматити?

Травматичен дерматит (протриване). Възникването на този дерматит е обусловено от продължително механично раздразване на кожата от бельо, гипсова превръзка, тесни обувки. За протриването на стъпалата спомага тяхното изпотяване, и лошото поддържане на краката. Различават се три степени на протриване: 1) зачервяване и оток на малък участък; 2) образуване на мехури; 3) възникване на ерозии и язви. Степента на протриване зависи от времето и силата на въздействие на травмиращия агент, а също и от индивидуалните свойства на кожата.

Какво е интертриго?

Интертригото (подсичането) е ограничено поразяване на участъци от кожа при детето, предизвикани от недостатъчни грижи, рядко преповиване и подмиване, прекалено завиване. Може да възникне, ако по бельото или пелените остават частици от праха за пране или вследствие травмиране с груби пелени, при постоянно замърсяване на кожата с урина и фекалии.

При възрастните подсичането се появява в областта на едрите гънки. Най-често се поразяват гениталиите, бедрата, вдлъбнатините под мишниците, гънките в слабините.

Лечение на дерматит

На първо място трябва да се отстрани причината, предизвикваща заболяването.

При дерматитите, съпроводени с появата на мехури, кожата се измива с кислородна вода, розов разтвор от калиев перманганат или се изтрива със спирт. Горната част на мехура трябва да се изреже със стерилна ножица и да се намаже с някой от анилиновите оцветители. Върху ерозиралите участъци се поставят антибактериални компреси, а след като кожата престане да сълзи ­необходимите мехлеми.

При дерматитите, предизвикани от изгаряне с киселина или основа, първо поразеният кожен участък трябва да се измие, а след това да се пристъпи към съответното лечение.

Лечение на медикаментозния дерматит. Задължително се отстранява причината за заболяването. След това на болния се предписва десензибилизираща терапия (средства за премахване на алергията). Прилага се корен от гол сладник под формата на гореща отвара (1 с. л. стрит коренна 500 мл вода, вари се 15 ми­нути, престоява 1 час, прецежда се) по 0,5 чаши 2 пъти на ден преди ядене; настойка от корен на глухарче (1 ч. л. стрити корени 15 минути се варят на водна баня, престоява 1 час, прецежда се) по 0,5 чаши 3 пъти дневно.

Ако кожата сълзи, се правят студени компреси от отвара с дъбова кора, листа градински чай, кантарион или водна детелина.

 

 

 
 

Рекламни

loading...