Реклама


ЕКЗЕМА ЛЕЧЕНИЕ
(10 votes, average 3.00 out of 5)
Здраве - Кожни болести

 

 

Лечение на екзема. Как да лекуваме екзема?

Преди да се започне лечението на екзема, е необходимо да се направи опит да се изясни и отстрани причината за заболяването. Това е много важно, тъй като цялото последващо лечение ще зависи от резултатите от изследванията и трябва да бъде строго индивидуално. Предвид многообразието от причини, предизвикващи екземата, не може да съществува едно лекарство или един мехлем, който да помага на всички болни.

Лечението на екземата обикновено се води в две посоки: местно, имащо за цел да смекчи кожните прояви, и общо, насочено към отстраняване на патологията на вътрешните органи, нервната и ендокринната система.

За болните е много важно да спазват правилен хигиенен и хранителен режим. По всякакъв начин трябва да се намали сенсибилизацията на организма, тоест да се намали реакцията му към действието на алергена.

Забранено е поразените участъци от тялото да се мокрят с вода и да се мият със сапун. Най-добре е кожата да се почиства с различни течни масла.

Местното лечение зависи от стадия на екземата. Ако има само зачервяване и неспукани мехурчета, лечението се провежда с различни емулсии и пудри (талк, скорбяла, цинк). Ако кожата сълзи, се прилагат охлаждащи компреси (без памук) с дезинфекционни разтвори. При хронична екзема са подходящи горещите местни вани, загряващите компреси и мехлеми, съдържащи разнасящи вещества (нафталин, катран, сяра и т. н.).

Главното в лечението на екземите е премахването на алергичния симптом в организма (десензибилизацията).

Билки в лечението на  хронична екзема

За тази цел в народната медицина се прилагат следните билки, притежаващи противоалергични свойства: черен бъз, жълт смил, аптечен валериан, бял оман, обикновен риган, елшовиден зърнастец, голям репей, аптечна маточина, лютива мента, глухарче, градински магданоз, обикновена вратига, лечебен божур, широко­лист живовляк, бял пелин, дяволска уста, пълзящ пирей, аптечна лайка, бяла бреза, полемония, гол сладник, касис, бодлив гръмотрън, дива мащерка, бял равнец, пъстра теменуга, полски хвощ, обикновена цикория, бутрак, черна боровинка, жълта млечка, шипка, ефедра, жълт кантарион, пересто каланхое и т. н.

Хронична екзема. Какво представлява хроничната екзема

Обикновено заболяването продължава много месеци и години. По време на болестта поразената кожа значително се удебелява, става плътна и твърда, появяват се лющене и пукнатини по различните участъци на кожата. Протичането на болестта рецидивира. По време на обостряне измененията на кожата са същите както при острата екзема.

Симптоми на хронична екзема

Един от основните симптоми на екземата е сърбежът, който постоянно нарушава съня и спокойствието на болните. Екземата може да бъде само върху един участък от тялото или да обхваща голяма площ. Тя поразява по-често откритите части на кожата - лицето, шията, китките на ръцете и т. н. В зависимост от мястото на поява екземата има някои особености. Върху главата кожата обикновено силно се мокри, образуват се корички, косата се слепва, лепне и мирише неприятно. Върху млечните жлези екземата образува много мехурчета, които се сливат и образуват плътна повърхностна рана. Тъй като мокрите повърхности са добра среда за микроби, често при екземата се наблюдава и присъединяване на вторична инфекция. Появяват се фурункули, червен вятър, лимфаденити, лимфагоити, фоликулити и т. н.

Екзема в детската възраст

В детска възраст екземата най-често се проявява на фона на ескудативната диатеза, обусловена от наследствени фактори. При поява на наследствено предразположение към алергични заболявания основна роля играе вътрешноутробната сенсибилизация на организма към едни или други хранителни продукти (алергени). Такива могат да бъдат: рибата, яйцата, кравето мляко, доматите, горските зърнени и останалите плодове. Често за· развиване на алергична реакция спомагат ранното подхранване или изкуственото хранене на детето. За по-големите деца голяма роля в алергизирането на организма могат да изиграят дразнителите на

външната среда (вълната, миризмата и прашеца на различни цветя, домашният прах, миризмата на парфюми или бои)

Симптоми при екзема при децата.

Най-често заболяването започва от лицето. Кожата отича и става напрегната, появяват се малки мехурчета, които бързо се пукат, превръщайки се в ерозия. Понякога ерозиите бързо се подсушават и се покриват с корички, но по-често те се сливат в големи мокрещи участъци, които изсъхват постепенно, образувайки многобройни корички. Постепенно болестта се разпространява към шията, раменете, торса. Заболяването продължава много дълго, периодите на подобряване постоянно се сменят с периоди на влошаване.

Честотата на обострянията към 5-6-годишна възраст.Постепенно затихва и децата оздравяват. Но при една трета от преболедувалите, болестта може да продължи или да се прояви отново след известен период от време. Постепенно кожата на болния придобива жълтеникаво­сив цвят, става суха. Косата изгубва здравия си блясък и става безжизнена, тънка и безцветна.

 

 

 

Коментари  

 
0 #6 Недялка Колева 2016-09-18 19:14
До г-жа Анастасия Андонова Димитрова моля да ми пишете и да ми изпратите вашият имеил адрес или тел. за връзка. Имам нужда от вашата помощ за лекуване на екзема за моята 5 - годишна внучка- моля ви . Ако някой знае актуалния адрес на г-жа Димитрова /посоченият по- горе не е актуален/ нека ми го изпрати, моля ви. моят имеил е
 
 
-1 #5 mera 2015-06-20 08:25
Здравейте,пиша по темата за екземата.Оказа се че имайла на госпожа Анастасия Димитрова е не валиден.Моля,някой ако може да ми помогне.Аз също от много години страдам от упорита и нелечима екзема.Благодаря Ви.
 
 
-2 #4 genova123m@gmail.com 2014-12-19 17:24
Moqpriqtel ima egzema na racete :cry: :cry: :'(:'(:'(
 
 
0 #3 ивaнкa димитровa йор 2014-12-15 09:38
Здрaвейте ед. Мой близaк имa егжемa и ислaм дa попитaм кaк дa се изекувa по лесно
 
 
+6 #2 Анастасия Димитрова 2014-09-26 12:04
Здравейте,
Ако желаете мога да Ви изпратя рецептата и диетата с които аз се излекувах от упорита екзема.Рецептата е на проф.Пенев от Кожно венерически диспансер Варна.Пишете ми на имейл:anastasia _andonova_dimit
Щом е в начален стадий може да се излекувате дори само с диета и мазане с крем.
 
 
+3 #1 теодор донев 2014-08-02 12:37
имам въпрос как мога да излекувам екзема още в начален стадий
 
 

Рекламни

loading...