Реклама


ПРИЧИНИ ЗА УРТИКАРИЯ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Кожни болести

 

 

Всеки пети човек е бил атакуван от уртикария (вид кожен обрив) поне един път през живота си, показват проучванията в Европа. Основният обрив при нея (т.нар. уртика), представлява вдигнато над нивото на кожата образувание. То може да е с елипсовидна или кръгла форма, а отстрани периферията му е заобиколена с червен пръстен.

Характерно за уртиката обаче е, че не се фиксира на едно място както другите кожни обриви, а може да е разположена например около пъпа, но след известно време (3-4 часа по-късно) изчезва и се появява на друго място. Това обясни проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество, който работи в столичната болница "Токуда". Професорът бе лектор на международен форум в София, посветен на кожното заболяване. А гост бе проф. Торстен Цубербиер от берлинската болница "Шарите", световен лидер в лечението на уртикария.

Уртикарията бива няколко типа. На първо място е т.нар. спонтанна. Тя се дели на остра - продължава до 6 седмици, а след този период преминава в хронична. Физикалната пък се причинява от студ, натиск, топлина или излагане на слънце (т.нар. слънчева) или от вибрации (тя се проявява примерно при хората, които работят с пневматични чукове).
Третият вид уртикария е аквагенната или причинена от вода, независимо дали тя е кладенчова, от водопровода, морска, езерна, речна и т.н. Този вид оплакване е рядко, но много неприятно. Защото човек не може да живее без съприкосновение с вода. Холинергичната пък се отключва от висока температура, контактната се провокира от някакъв допир и накрая е видът уртикария, провокирана от физически усилия. Тя може да се появи при средно или голямо физическо натоварване във фитнеса или дори докато правите крос.

"Знаете, че в цял свят вече се приема становището, че псориазисът е болест не само на кожата, но на цялото тяло и на вътрешните органи. Това даде тласък за нов поглед въобще върху кожните болести. Хроничната уртикария също вече се разглежда като системно заболяване", посочи проф. Цанков. Той обясни, че по тази причина до уртикарията се стига при стомашно-чревни заболявания, инфекции от бактериите хеликобактер пилори. Тя се получава също и при злокачествени заболявания, при болести на щитовидната жлеза и т.н. Точно това бе разисквано и на провелия се форум за болестта в София.

На въпрос има ли по-уязвими хора проф. Цанков отговори: "Днес живеем в свят, който е коренно различен от някогашния примерно преди 50 г. По-различни са и слънцето, и въздухът, и храната, и дрехите, които носим, дори забавленията ни и медикаментите, които приемаме. Всички те оказват влияние и върху развитието на уртикарията, която е една болест на цивилизацията. Затова през 2005 г. тя бе призната за проблем в ЕС."
Основно място в лечението на уртикарията заемат неседиращите антихистаминови препарати, а многобройните проучвания в света показаха, че дозата им може да бъде увеличавана четирикратно. "Т.е. на ден ти можеш да вземеш по 4 таблетки от този вид препарати", посочи проф. Цанков. А при тежките уртикарии на ред идват кортикостероиди, циклоспорин (мощен имуносупресор) и метотрексат.

"В продължение на 22 г. с екипа ми сме лекували болните и като сме ги качвали на 2018 м надморска височина, заради благоприятното въздействие на климатичните фактори там (а то много помага заедно с медикаментозната терапия)", допълни проф. Цанков. Такава терапия се прилага също в Германия и Швейцария, но заради кризата дори тези страни вече не могат да покриват нужното 20-дневно високопланинско лечение, тъй като то е скъпо. У нас то също се провежда, но ако човекът си плати за него.

 

 

 

trud.bg

 
 

Рекламни

loading...