Реклама


ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ ПО КРАКАТА
(1 vote, average 2.00 out of 5)
Здраве - Кожни болести

 

 

Отмина летният сезон, през който гъбичките по краката не виреят заради благоприятното въздействие на слънцето, сухия въздух и морската вода. С обуването на чорапи и затворени обувки те отново плъзват по кожата на краката и ноктите. Почти всеки четвърти човек страда от този неприятен проблем - гъбичките причиняват лоша миризма, парене и сърбеж.

Те са заразни и се лекуват трудно, защото се хранят от ноктите и от роговия слой на епидермиса. Най-предразположени са хората, страдащи от диабет, плоскостъпие и хронични заболявания, както и онези, които носят тесни обувки.

Гъбичките са микроорганизми, които виреят на влажни места. Затова заразяването с тях става най-лесно в банята, около басейни и сауни. А също и при понижена лична хигиена и ползване на общи вещи (обувки, дрехи, гъба за къпане) с човек, които има гъбички. В детска възраст (от 4-5 години) те се настаняват в областта на петите и свода на стъпалото, а в зряла атакуват ноктите.

Ако отново гъбичките са започнали да ви мъчат, избягвайте да носите чорапи от изкуствени материи. Предпочитайте естествените тъкани, тъй като добре абсорбират влагата. Избирайте проветриви обувки. Два пъти дневно мийте краката, като старателно подсушавате кожата между пръстите. Веднъж седмично ги накисвайте в топла вода. Когато ноктите омекнат, почистете добре под тях и ги изрежете. Ако е засегната по-малко от половината нокътна плочка, локалното лечение ще даде добри резултати.

От аптеката може да се снабдите без рецепта с противогъбични препарати под формата на мехлеми, гелове, спрейове, лакове.

В случай че сте решили кардинално да решите проблема, може да се подложите на лазерно лечение. То е бързо, безболезнено и неинвазивно. Необходимо е да проведете серия от процедури (8-10), като всяка отнема около 10-ина минути. Често още след първата се наблюдава ефект.

Интервалът между отделните терапевтични сеанси варира от седмица до месец. Крайният резултат от лечението идва най-бързо след половин година. При по-тежки случаи лазерът се съчетава с приемане на медикаменти.

 
 

Рекламни

loading...