Реклама


РЕДУКТИЛ

Оценете статията
(1 vote)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТА

Моля, прочетете внимателно цялата тази листовка преди да започнете приема на лекарствения продукт.Пазете тази листовка. Вие може да имате нужда да я прочетете отново.Ако имате допълнителни въпроси, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.Този лекарствен продукт е предписан лично на Вас и не трябва да го давате на друг. Той може да му навреди, дори когато неговите симптоми са същите като Вашите.

Reductil® 15 mg capsules, hard

Редуктил 15 mg капсули, твърди

Sibutramine

Лекарственото вещество е sibutramine (сибутамин).

Всяка капсула Reductil 15 mg съдържа 15 mg sibutramine hydrochloride monohydrate (еквивалентно на 12,55 mg sibutramine).

Помощните вещества са:

Съдържание на капсулата - лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, микрокристална целулоза, колоидален безводен силиций

Капсулна обвивка - индиго кармин (Е 132), титаниев диоксид (Е 171), желатин, натриев лаурил сулфатПечатарско мастило - диметикон, железни окиси и хидроокиси (Е 172), шеллак, соев лецитин (Е 322), титаниев диоксид (Е 171).

Притежател на разрешението за употреба

Abbott GmbH Co. KG, Max-Planck-Ring 2, 65205 Wiesbaden, Germany

Производител:

Abbott GmbH & Co. KG, Knollstrasse 50, 67051 Ludwigshafen, Germany

Какво е Reductil 15 mg?

Reductil 15 mg са капсули със синя запушалка и бяло тяло. Те са налични в календарна опаковка, съдържаща 14 капсули (за 2 седмици) и 28 капсули (за 4 седмици).

Reductil 15 mg е перорален лекарствен продукт, който е предназначен за допълнителна терапия към програма за контрол на телесното тегло, при затлъстяване.

Освен Reductil 15 mg е налично и друго количество на лекарственото вещество Reductil 10 mg. Препоръчителната начална доза Reductil е една капсула от 10 mg еднократно дневно, сутрин, погълната с течност (например с чаша вода). Вашият лекар ще прецени коя начална доза е най-подходяща за Вас.

Как действа Reductil 15 mg?

Reductil 15 mg действа като повлиява мозъчните медиатори, усилва усещането за ситост, както и обмяната на веществата.Той, заедно с нискокалорична диета, води до намаляване на телесното тегло, Reductil 15 mg трябва да се използва единствено като част от дългосрочен подход за понижаване на телесното тегло под грижите на лекар с опит в лечението на затлъстяване, който включва промени в диетата и поведението, също както и повишена физическа активност.

Колко време е необходимо на Reductil да подейства?

Всеки човек отговаря по различен начин на лечението с Reductil, когато е използван като част от цялостна програма за отслабване. Вие можете да загубите 2 и повече килограма през първия месец от лечението. Ако не отслабнете с поне 2 килограма през първия месец от лечението, трябва да информирате лекаря и той ще преоцени ситуацията. Лекарят може да промени дозата на Reductil. При пациентите с неадекватен отговор на Reductil 10 mg (по-малко от 2 kg понижение на телесното тегло след четири седмици лечение) дозировката може да бъде увеличена до една капсула Reductil 15 mg еднократно дневно, при положение, че Reductil 10 mg е бил понасян добре.

Кой трябва да се лекува с Reductil 15 mg?

За някои пациенти може да е подходяща програма за отслабване, влючваща намален прием на калории и съответна физическа активност. Вие трябва да обсъдите с лекаря дали е подходящо да добавите Reductil към подобна програма.

Reductil 15 mg се препоръчва при пациенти с наднормено тегло от прехранване, с индекс на телесна маса от 30 kg/m2 или повече, или при пациенти с наднормено тегло от прехранване и индекс на телесна маса от 27 kg/m2 или повече, при условие че са налице и други свързани със затлъстяването рискови фактори като захарен диабет, II тип, или дислипидемия (повишени нива на мазнините в кръвта). Лекарят ще определи индекса на телесна маса и ще реши дали посрещате тези критерии.

Как и кога трябва да вземате Reductil 15 mg?

Следвайте указанията на лекаря за това колко и кога да приемате Reductil. Лекарят ще Ви препоръча да вземате 1 капсула Reductil дневно. Можете да вземете Reductil на гладно или след нахранване.

Какво да правите, ако пропуснете доза?

Ако забравите да си вземете дозата Reductil, не вземайте допълнителна капсула, за да компенсирате дозата, която сте пропуснали.

Колко продължително трябва да вземате Reductil 15 mg?

Лекарят ще реши колко продължително да приемате Reductil. Следвайте указанията на лекаря.Reductil 15 mg трябва да се прилага само за периоди до една година. Данните за употреба в продължение на повече от една година са ограничени.

Кой не трябва да приема Reductil 15 mg?

Reductil не трябва да се приема от хора, които:

• имат неадекватно контролирано високо кръвно налягане, защото при някои пациенти Reductil 15 mg може да повиши значително стойностите на артериалното налягане

• взимат лекарствени продукти за депресия, включително тези наричани моноаминооксидазни инхибитори или триптофан за нарушения на съня

• взимат други лекарствени продукти за намаляване на теглото, действащи върху мозъка

• са имали алергични реакции към лекарственото вещество sibutramine или към някое от помощните вещества на капсулата

• имат заболяване на коронарните артерии и/или стенокардия (гръдна болка, свързана със сърцето)

• имат аритмия (нерегулярна сърдечна дейност)

• са имали сърдечни пристъпи

• имат диагноза застойна сърдечна недостатъчност

• имат тежка чернодробна или бъбречна недостатъчност

• имат синдром на Gilles de la Tourette (заболяване c тикове)

• имат повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм)

• имат един от видовете на повишено вътреочно налягане (закритоъгълна глаукома)

• имат психиатрично заболяване

• са имали инсулт или симптоми подобни на инсулт (транзиторна исхемична атака)

• са бременни или планират да забременеят

• кърмят своите деца

• страдат от тежко нарушение на храненето (анорексия нервоза или булимия нервоза)

• имат уголемяване на простатата, със задръжка на урина

• имат тумор на надбъбрека, който произвежда хормони (феохромоцитом)

• имат органични причини за затлъстяването (причини свързани с друго заболяване)

• имат данни за злоупотреба с наркотици, лекарствени продукти или алкохол;

• са под 18-годишна възраст

• са над 65-годишна възраст

Ако имате някакви въпроси или притеснения дали да приемате Reductil 15 mg или не, поговорете с лекаря.

За какво трябва да предупредя лекаря?

Много е важно да кажете на лекаря си, за всички заболявания в миналото, за това дали сте приемали други лекарства за отслабване в миналото или в настоящия момент, за сегашните заболявания или симптоми, за това какви лекарствени продукти сте приемали или приемате (по лекарско предписание или без лекарско предписание), и за предишни алергични реакции към лекарствени продукти.Важно е, да се уверите че на лекаря му е известно, че имате сърдечно заболяване, високо артериално налягане, мигрена, болест на Паркинсон, инсулт в миналото, минали транзиторни исхемични атаки, заболявания на щитовидната жлеза, остеопороза, чернодробно заболяване, бъбречно заболяване, анамнеза за тежко нарушение в храненето (анорексия нервоза или булимия нервоза) или някакъв друг здравословен проблем.

Важно е, да се уверите че на лекаря му е известно, че сте имали депресия или сте приемали лекарствени продукти за лечение на депресия. Употребата на Reductil 15 mg, при пациенти с депресия изисква особено внимание.

Трябва да информирате лекаря си, ако приемате лекарствени продукти, които регулират невротрансмитера серотонин в мозъка.Важно е да кажете на лекаря, ако сте имали гърчове (епилепсия). Употребата на Reductil 15 mg при пациенти с епилепсия изисква особено внимание.

Много е важно да кажете на лекаря, че имате повишено вътреочно налягане (глаукома). Употребата на Reductil 15 mg при пациенти с някой от видовете глаукома (т.н. откритоъгълна глаукома) изисква повишено внимание.

Особено важно е да информирате лекаря си, че приемате лекарствени продукти, които повишават риска от кървене (например ацетилсалицилова киселина, клопидогрел, тиклопидин, варфарин). Употребата на Reductil 15 mg при такива пациенти изисква особено внимание. Белезите на кървене могат да бъдат синини, кървене от носа или венците.Reductil 15 mg съдържа лактоза и по тази причина не трябва да се употребява при пациенти с редки наследствени нарушения на галактозна непоносимост, Lapp лактазен дефицит или глюкозно-галактозна малабсорбция.

Нещо повече за контролните прегледи при лекаря?

Трябва да спазвате графика с контролни прегледи при лекаря, по време на които той ще може да проследява теглото и здравословното Ви състояние.

Кога трябва да се обадя на лекаря?

Важно е да се обадите незабавно на лекаря, ако почувствате симптоми, които Ви тревожат. Спрете приема на Reductil 15 mg и се обадете на лекаря, ако имате някой от следните сиптоми: затруднено дишане, задух, болка в гърдите, сърдечна честота над 100 удара в минута, нерегулярен сърдечен ритъм, неспокойствие, замайване, дезориенация, депресия, объркване, тревожност, нервност, тремор, загуба на мускулна координация, мускулна скованост, треска, болка в очите, разширени зеници, треперене, изпотяване, болка в корема, гадене или повръщане, или други симптоми, които Ви тревожат.

Какво се прави в случай на бременност и кърмене?

Reductil 15 mg не трябва да се употребява от бременни и кърмещи жени. Като цяло се счита за неуместно да се използват лекарствени продукти за понижаване на теглото по време на бременност, затова жените в детеродна възраст трябва да прилагат адекватен метод на контрацепция, докато приемат продукта, и да уведомят лекаря си, ако забременеят, или ако възнамеряват да забременеят по време на лечението.

Нещо за шофирането и работата с опасни машини?

Способността за шофиране, работа с машини или във високорискова среда могат да се потиснат по време на приема на Reductil 15 mg, поради това че продуктът може да повлияе способността за преценка, мисловните процеси, координацията или двигателните умения.Кои лекарствени продукти могат да доведат до проблеми, ако се приемат съвместно с Reductil 15 mg?Не можете да приемате Reductil 15 mg заедно с лекарствени продукти, наричани моноаминооксидазни инхибитори. От особена важност е да информирате лекаря си, че приемате моноаминооксидазни инхибитори за лечение на депресия или болест на Паркинсон, защото при съвместна употреба могат да се проявят сериозни нежелани реакции. Ако в момента вземате моноаминооксидазни инхибитори, лекарят ще поиска да ги спрете за поне две седмици преди да започнете приема на Reductil 15 .

Ако в момента вземате Reductil 15 mg, лекарят ще поиска да го спрете за поне две седмици преди да започнете приема на лекарствения продукт, наречен моноаминооксидазен инхибитор.Важно е да информрате лекаря за приема на лекарствени продукти, свързани с повишен риск от кървене, като ацетилсалицилова киселина, клопидогрел, тиклопидин, варфарин. Reductil 15 mg не трябва да се приема съвместно с други лекарствени продукти за намаляване на теглото, с ефекти върху мозъка.

Рядък, но сериозен синдром, наречен "серотонининов синдром" е съобщаван при пациенти, приемали съвместно Reductil 15 mg с други лекарствени продукти, които могат да повлияват серото ни новата активност, например лекарствени продукти за лечение на депресия, за лечение на мигрена (суматриптан, дихидроерготамин), за лечение на силна болка (пентазоцин, петидин, фентанил), или кашлица (декстрометорфан). Синдромът изисква незабавна лекарска намеса и може да включва един или повече от следните симптоми: неспокойствие, загуба на съзнание, объркване, дезориентация, тревожност, нервност, слабост, тремор, некоординираност, треска, тръпки, изпотяване, повръщане и учестена сърдечна дейност. Reductil 15 mg не повлиява ефективността на противозачатъчните продукти. Поговорете с лекаря, ако ще започвате нов лекарствен продукт. Важно е да знаете, че лекарят е информиран за лекарствените продукти, които приемате, преди да започнете лечение с Reductil.Метаболизмът на Reductil 15 mg може да се потисне от кетоконазол и итраконазол (лекарствени продукти за лечение на гъбички), и в по-малка степен от еритромицин, кларитромицин, тролеандомицин (антибиотици). Важно е лекаря да бъде информиран, че ги приемате, преди да започнете лечение с Reductil 15 mg.

Много лекарствени продукти, без лекарско предписание, против кашлица и простуда, както и някои противоалергични продукти и деконгестанти, съдържат вещества като фенилпропаноламин, ефедрин, псевдоефедрин, или ксилометазолин, които могат да повишат артериалното налягане и сърдечната честота. Преди да приемате подобни продукти, трябва да се посъветвате с лекаря, за да се уверите, че няма да бъде проблем да ги употребявате, докато приемате Reductil 15 mg. Той може да Ви посъветва да приемате определен тип продукти, против кашлица, простуда, хрема или алергия, които не взаимодействат с Reductil 15 mg.

Нещо за консумацията на алкохол по време на лечение с Reductil 15 mg? Reductil 15 mg може да засили седативния ефект на алкохола. Важно е да информирате лекаря колко често и какъв тип алкохолни напитки употребявате. Консумацията на алкохол обаче, като цяло не съответства на препоръчваните диетични правила.

Кои са някои от най-честите нежелани реакции на Reductil 15 mg?

Подобно на всички лекарствени продукти, Reductil 15 mg може да причини нежелани лекарствени реакции, които се изявяват предимно в началото на лечението (през първите четири седмици). Най-честите нежелани реакции са: сухота в устата, запек, загуба на апетит, и безсъние. Другите нежелани реакции, които могат да се проявят са: главоболие, световъртеж, трвожност, засилено потене, повишено кръвно налягане и повишена сърдечна честота, топли вълни, гадене, обостряне на хемороиди, промяна на вкуса. Тези реакции като цяло са леки и не налагат спиране на приема на Reductil 15 mg.

При употреба на Reductil 15 mg, в отделни случаи, могат да се проявят и следните нежелани реакции:

• Понижен брой на тромбоцитите

• Нарушение на ритъма на сърцето

• Алергични реакции - от кожен обрив до такива с по-голяма тежест

• Превъзбуденост или депресия

• Гърчове

• Преходно нарушение на краткотрайната памет

• Замъгляване на зрението

• Алопеция (окапване на косата)

• Диария или повръщане

• Задръжка на урина или възпаление на бъбреците

• Аномалии в половата активност или нарушения в менструалния цикъл, включително обилно кървене от матката

• Обратимо повишение на чернодробните ензими

• Главоболие и повишен апетит, свързани с преустановяване на лечението с продукта

Ако развиете симптоми, които смятате за нежелана реакция, спрете приема на Reductil 15 mg и информирайте лекаря, който ще Ви посъветква какво да правите.

Може ли Reductil 15 mg да повлияе кръвното налягане и сърдечната честота?

Малък брой пациенти са с повишение на кръвното налягане и сърдечната честота при лечение с Reductil 15 mg. Трябва да посещавате лекаря за редовен контрол на кръвното налягане и сърдечната честота. Те ще бъдат мониторирани и преди началото на лечението, а след това на регулярни интервали. Ако имате повишено кръвно налягане или учестена сърдечна дейност при приема на Reductil 15 mg, лекарят ще реши дали да намали дозата или да преустанови лечението.

Ако имате високо кръвно налягане, което се контролира с лекарствени продукти или диета, лекарят може да избере да назначи Reductil 15 mg като част от цялостната програма за намаляване на телесното тегло. Reductil 15 mg не трябва да се употребява от хора с неконтролирано кръвно налягане или такова с лош контрол.

Има ли тежки нежелани лекарствени реакции?

Определени лекарствени продукти за намаляване на теглото, се свързват с белодробна хипертония, рядка, но тежка реакция. Подобни случаи не са съобщавани при употреба на Reductil 15 mg. Понеже тази реакции е рядка, не може да се каже дали Reductil 15 mg може да доведе до подобно усложнение.Първият симптом на белодробна хипертония е задух. Ако почуствате новопоявило се затруднение на дишането или гръдна болка, слабост или отоци по стъпалата, глезените и краката, спрете приема на Reductil 15 mg и се свържете с лекар.

Може ли Reductil 15 mg да увреди сърдечните клапи?

Определени лекарствени продукти за намаляване на теглото, се свързват с нарушена функция на сърдечните клапи. Въпреки това, наличната клинична информация не показва никакви данни за повишена честота по отношение на Reductil 15 мг. Можете да обсъдите това с лекаря си.

Какво трябва да се направи в случай на алергична реакция?

Ако се появят обрив, или други алергични реакции, спрете приема на Reductil 15 mg и незабавно информирайте лекаря.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Уведомете лекаря си, ако сте взели по-голяма доза, умишлено или случайно.

Как се съхранява Reductil 15 mg?

Да се съхранява под 25°С.

Да се съхранява в оригиналната опаковка.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да не се използва след изтичане на срока на годност, обозначен на картонената опаковка и блистера.

 

 

Login to post comments
 

Рекламни

loading...