Реклама


Петък, 26 Март 2010г. 12:58ч.

ЗАЩО ОТСЛАБВАМЕ ПРИ ДИЕТАТА НА ДЮКАН, ДОКАТО СЕ ХРАНИМ С ПРОТЕИНИ?

написана от Administrator
Оценете статията
(0 гласа)

 

Диетата на Дюкан. Какво е заложено в основата на диетата на Дюкан?

В основата на диетата на Дюкан стоят протеините. От всички хранителни вещества протеините се усвояват най-бавно - за повече от три часа.

Защо протеините се усвояват бавно?

Причината е проста. Протеиновите молекули представляват дълги вериги от здраво свързани брънки. За да се преодолее тяхната съпротива, е необходимо добро дъвчене, продължително смилане и главно съвместната атака на различни панкреатични сокове, казва д-р Дюкан.

Колко калории изразходва организмът, докато преработва протеиновата храна?

Продължителната работа по извличане на калориите струва скъпо на организма. Изчислено е, че за да измъкне 100 калории от дадена протеинова храна, организмът изразходва близо 30 калории.

Онова, което трябва да запомним в случая, е, че когато кандидатът за отслабване консумира месо, риба или обезмаслено кисело мляко, простият факт на смилането и усвояването му налага работа, която води до загуба на калории и така намалява енергииния принос на приетата храна, пордължава д-р Пиер Дюкан.

Освен това продължителното смилане и усвояване забавя изпразването на стомаха и усилва усещането за насита.

От колко белтъчини се нуждаем дневно?

Човешкият организъм обаче не може да синтезира белтъчини. А самият факт на живеенето, поддържането на мускулната система, подновяването на червените кръвни телца, зарастването на раните, растежът на косата и дори функционирането на паметта, всички тези жизненоважни операции изискват всекидневен минимум от 1 грам белтъчини на килограм телесно тегло.

Какво се случва, когато не доставяме нужното количество белтъчини на  организма?

При недостатъчен прием на белтъчини организмът е принуден да черпи от резервите си, главно от мускулите, но и от кожата и дори от костите. Това става, когато спазваме неразумни диети. Следователно кандидатът за отслабване трябва да знае, че колкото и ограничителна да е една диета, тя никога не трябва да осигурява по-малко от 1 грам белтъчини на килограм телесно тегло на ден, като белтъчините бъдат равномерно разпределени между трите хранения. Недостатъчна закуска, парче ябълков сладкиш или блокче шоколад на обяд и пица или плод на вечеря са менюта, лишени от белтъчини и предоставящи идеална възможност за увяхване на кожата и за общо отслабване на организма.

 


Login to post comments
 

Рекламни

loading...