Реклама


КЕТОКОНАЗОЛ

Оценете статията
(0 гласа)

 

 

 

Други наименования: Низорал, ороназол, кандорал, фунгоцин, фунгорал, кетонил, кетозол, микосепт, ори­фунгал, панфугол, состатин.

Лекарството се предписва при повърхностни и хро­нични микози: дерматомикози и онихомикози, микоза на окосмената част на главата; влагалищна микоза; бластомицетоза на устната кухина и на стомашно­ чревния тракт, пикочо-половите органи и други ми­ кози на вътрешните органи.

Може да се приема за профилактика на гьбични инфекции при понижена имунна резистентност (по­нижена устойчивост на организма към болестотвор­ ни агенти) на организма.

Лекарството се прима вътрешно, 1 път дневно, по време на хранене. Дози за възрастни: при дерматоми­кози - по 0,2 г (1 таблетка) 1 път на ден, в продълже­ние на 2-8 седмици; при Онихомикози и хронични кан­ дидози - в същата доза до пълно оздравяване (4-6 сед­ мици); при увреждане на устната кухина, стомашно­ чревния тракт и пикочо-половата система - по 1-2 таб­ летки на ден, до пълното оздравяване (4-6 седмици). При хронични микози се предписват в първите 2 сед­мици по 2 таблетки на ден, след това по 1 таблетка на ден, в продължение на няколко месеца.

Профилактично предписват по 1 таблетка на ден;времето за прием на лекарството зависи от протича­нето на основното заболяване.

За лечение на кандидамикози и себореен дер ма­тит се използва крем, който се нанася 1 път дневно върху увредения участък и на 2 сантиметра около не­го. Лечението продължава няколко дни след изчез­ ване на симптомите на заболяването. Средната про­дължителност на курса на лечение на кандидамико­зите и плесенните микози е 2-3 седмици; на дерма­тофития - 2-6 седмици. При себореен дерматит кре­мът се Използва 1-2 пъти дневно, в продължение на 2-4 седмици.

При микози на окосмената част на главата, след консултация с лекаря, се използва шампоан, съдържащ кетоконазол.

Странични действия: Гадене, повръщане, диария, главоболие, кожен сърбеж, по-рядко - световъртеж, сънливост, артралгия (ставни болки), гинекомастия (увеличение на млечните жлези при мъжете), намалено либидо (намаляване на половото влечение), алопеция (пълно или частично опадане на косите); може да се нарушат функциите на черния дроб.

Противопоказания: Бременност, кърмене, наруше­ние на функциите на черния дроб и бъбреците, инди­видуална непоносимост към лекарството.

Не трябва да се приемат едновременно антиацидни (намаляващи киселинността в стомаха) лекарства, холинолитици, циметидин и неговите аналози (влошава се просмукването).

При лечението с кетоконазол е необходимо да се контролират кръвната картина и функциите на черния дроб. Трябва да се внимава при нарушения на функциите на надбъбречните жлези и хипофизата.

 

 

Статията е с информационна цел. Тя няма за задача да лекува. Само вашия лекар може да назначи правилна терапия.

 

Последна промяна на Вторник, 12 Юни 2012г. 10:00ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...