Реклама


ОТСТРАНИХА ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЪБРЕК ПО БЕЗКРЪВЕН ПЪТ

Оценете статията
(0 гласа)

 

 

 

В Медицински университет-Плевен направиха днес първата в България операция за отстраняване на бъбрек по безкръвен път с робота „Да Винчи”, предаде Агенция “Фокус”, цитирайки проф. Григор Горчев, ректор на Медицински университет-Плевен. Операцията е направена на мъж на 57 години с нефрологично заболяване. След ден-два пациентът ще се прибере у дома. При стандартна операция пациентите лежат около 8-9 дни в болница. При този метод няма разрези, а само три дупки. Това е най-големият плюс за пациента, каза проф. Горчев. Операцията е минала успешно. „Аз съм много доволен от моя екип, който се включи добре в тази интервенция. По този начин се развиват перспективите към този тип хирургия, за която за жалост държавата все още не може да проумее какво притежава”, каза проф. Горчев.
„Ние дълго време работихме да разширим обсега на робота „Да Винчи” и към друг тип хирургия. „Да Винчи” системата е много полезна в урологичната хирургия, обясни ректорът. По думите му бъдещето на медицината е в неинвазивните методики и в бързото възстановяване, което е икономически много ефективно. „Пациентът вместо да стои 10-15 дни в болница и след това още 2-3 месеца да е в болнични, се прибира на втория ден вкъщи и след 10 дни може да започне работа. За жалост чиновниците не могат да го разберат това. Тази хирургия де факто е много евтина. Скъпа излиза отворената хирургия, при която пациентите прекарват дълго време в болницата”, добави той. 
Времето за операцията с „Да Винчи” се съкращава на половина в сравнение с отворената хирургия. При нея няма кръвозагуба. 
Проф. Горчев изрази притеснение, че системата „Да Винчи” няма да бъде финансирана следващата година. На година необходимите за поддържането на системата средства са около 700 000 лв. С нея се извършват около 100 операции – най-вече на раковоболни пациенти. „Държавата явно е мащеха на новите технологии. Такава технология вече има и държавата е длъжна да я поддържа. За жалост тя бяга от това задължение в момента”, каза Горчев. На този етап операциите със системата „Да Винчи” не се поемат от НЗОК, което е един голям проблем за пациентите, коментира той.
Това е единственият робот „Да Винчи” в България. С него се работи вече две години и половина у нас.

 

 


Login to post comments
 

Рекламни

loading...