Реклама


ВЪВЕЖДА СЕ ТАВАН НА ЦЕНИТЕ ЗА ИЗБОР НА ЛЕКАР И ЕКИП

Оценете статията
(0 гласа)

 

 

 

На своето заседание правителството ще обсъди въвеждането на таван в таксата за избор на лекар в лечебните заведения между 250 лв. и 700 лв., а за избор на екип – между 350 лв. и 950 лв. Промените ще бъдат разписани в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ на пациентите, одобрени днес от правителството.
В момента няма ясен регламент за избора на екип и всяка болница определя сама сумите, които може да се искат от пациентите. Справка на Министерството на здравеопазването показа, че на места те стигат до 10 000 лв. Съгласно измененията в наредбата, се залагат пределни граници за двете услуги, за които лечебните заведения имат право да формират отделни такси. Сумите ще се определят по скала в зависимост от цените на клиничните пътеки, предаде Агенция  "Фокус".

Така, ако клиничната пътека е на стойност до 500 лв. – таксата за избор на лекар не трябва да е повече от 250 лв. или 50% от клиничната пътека. За избор на екип пациентът ще трябва да плати 75% от клиничната пътека, но не повече от 350 лв. При стойност на клиничната пътека от 501 лв. до 1000 лв., таксата за избор на лекар е в размер на 50% от сумата за клиничната пътека, но не повече от 300 лв. За избор на екип ще се плаща до 75% от клиничната пътека или не повече от 450 лв. При стойност на клиничната пътека до 2000лв. пациентите ще трябва да плащат не повече от 30% от стойността на пътеката или 400 лв. за избор на лекар или 60% от стойността й, но не повече от 700 лв. за избор на екип. Таванът, който се предвижда да бъде въведен е за избор на екип е 950 лв. или това е 40 % от стойността на една клинична пътека, струваща на държавата над 2000 лв. В тези случаи изборът на лекар ще струва 20% от стойността на клиничната пътека или 700 лв. 
Новите условия за избор на екип са задължителни за всяка болница, независимо от нейната собственост, ако пациентите й са здравноосигурени и лечението им се покрива от НЗОК.
Изборът на екип или на лекар ще става само по изричното настояване на пациента. За тази цел на видно място в болниците трябва да бъде публикуван списък с цените за избор на екип, на съответните клинични пътеки, както и на пределните цени, определени от наредбата.
Избор на екип няма да се допуска, когато лекарят или екипът е само един, както и след приключване на интервенцията. Избор на екип не може да се прави и за целия престой на пациента в болницата.
За да се засили контролът, лечебните заведения ще трябва да създадат електронен дневник на заявленията за допълнителната услуга. Данните ще постъпват и в Районните центрове по здравеопазване на всеки три месеца.
Правителството ще обсъди още промени в Устройствения правилник на Изпълнителната агенция по трансплантация, с които ще се регламентира центърът „Фонд за трансплантация” да поеме финансирането и на подготвителните медицински грижи у нас за пациенти, одобрени за трансплантация в чужбина.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...