Реклама


УНИВЕРСИТЕТИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СА ПРЕДПОЧИТАНИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ СТУДЕНТИ

Оценете статията
(0 гласа)

 

И тази кандидатстудентска кампания 2011-2012 година хитът продължават да бъдат университетите във Великобритания, където има доста голям наплив, предаде   Агенция „Фокус”, цитирайки Бистра Илиева, мениджър на консултантска къща по чуждоезиково обучение, организатор на Европейско изложение „Отворени врати за образование в чужбина” , което се провежда от 11.00 ч. до 16.00 ч. в хотел „Радисън” в столицата. След Великобритания най-много са българските ученици, които продължават висшето си образование във Франция. 
„Нашето изложение се провежда традиционно за десета поредна година. От влизането ни в Европейския съюз интересът е подчертан и всяка година той се доказва, макар че това, което наблюдаваме, че младите хора са по-ориентирани и по-спокойни в подбора на университетите. Радва ни това, че идват и по-млади хора, които са в 10 – 11 клас, които искат да видят какво трябва да направят и как да се подготвят да бъдат сред успешните кандидати”, заяви Илиева. 
В изложението са представени университети от Холандия, Дания и скандинавските страни. „Имаме представители на холандските университети предимно, които всяка година увеличават възможностите за прием на студенти, които искат да учат на аглийски и да получат бакалавърски степени. Това дава шанс младите хора да имат по-голям избор. Характерно за Холандия е, че наред с академичните университети, които са водещи има и по-практически ориентирани. Там бизнесът и науката работят много плътно, за да могат да създадат своите кадри. Обучението е така направено, че в едната от годините младите да направят своя стаж, за да отидат реално да работят в тези компании”, посочи Илиева. Новите дестинации за образование в чужбина са Финландия и Швеция. „Заедно с финланското посолство и подкрепата на шведското посолство се дава възможност кандидатите да получат подробна информация за това как се кандидатства, какви са условията, сроковете. Франция е втората държава по брой български студенти, които заминават. Затова всяка година ние с френски културен институт също представяме възможностите за кандидатстване и процедурите по прием”, уточни Илиева. 
На изложението са представени и университети от Германия, за които сега започва и подготовката за кандидатстване. В Германия има възможност за обучение на английски. Някои от университетите предоставят стипендии за български студенти за специалностите туризъм и авиационен мениджмънт. 
Бистра Илиева заяви, че около 30 – 40% от посетителите в изложението заминават да учат в чужбина. 
В изложението са представени и 11 пансионатни училища като родителите ще могат да разговарят с директорите на 11 водещи училища в Европа. „Водещите средни учебни заведения имат своите изпити за подбор. За някои такива училища се кандидатства в рамките на две три години”, каза още Илиева. 
Представени са и над 500 езикови програми. Всяка година посетителите са между 2000 – 3000 души. 
Предвижда се изложението да продължи във Варна на 1 февруари от 10.00 до 19.00 часа в Гранд Хотел „Димят”.

Последна промяна на Неделя, 30 Януари 2011г. 09:51ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...