Реклама


БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ-МНОГО В ИСПАНИЯ

Оценете статията
(0 гласа)

Най-голям е броят на българските граждани в Испания. По официалните данни те са над 150 000 души, а регистрираните от декември месец миналата година в осигурителния институт на Испания български граждани са 53 727, предаде  Агенция „Фокус”, цитирайки Владимир Калчев, началник отдел „Миграция, интеграция и свободно движение на хора” в социалното министерство. 
„Това са работещите членове на семейството. Средната възраст на българите в Испания е 34 години. Това показва, че там преобладават млади хора, които имат малки деца, които учат там. Режимът на осигуряването в Испания има отделни категории. В общ режим на осигуряване са всички лица, които работят в общия профил от професии. В специален режим на осигуряване са селскостопанските работници, морските работници и домашни помощници и самостоятелно заети лица”, заяви Калчев. 
В общия режим на осигурените български лица са най-много български граждани – 34 480, след това са селскостопанските работници близо 12 хиляди, самостоятелно заетите лица са еднакъв брой с домашните прислужници – около четири хиляди. 
„Това показва, че по-голямата част от българските граждани, които работят, са наети от испански работодатели. Преобладава средно-техническият персонал. Има сезонна доминация, свързана със сезонната заетост – през активния сезон броят на селскостопанските работници нараства. Испания вече няма изискване за разрешение за работа и българските граждани свободно се свързват с испански работодатели и се реализират там”, заяви Калчев.
„Интерес представлява регионално как са разпределени тези осигурени лица на територията на Испания. Най-много са българите в Мадрид – 10 123, следван от Валенсия – 9 814,Кастилия, Андалузия. В Мадрид 8 000 от работещите са в общия режим, 794 са самостоятелно заети лица и 1230 са домашни помощници”, посочи експертът. 
Той посочи, че за сравнение в Испания регистрираните работещи граждани са 17,5 млн. души. Това е броят на осигурените лица. От тях чужденците са 1 млн. и 800 хил. души. 
Интересни дестинации за работа за българските граждани представляват още държавите Гърция, Кипър, Испания, след това са Португалия, Швеция, Дания, Румъния, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Чехия. 
„Към момента 10 държави прилагат ограничителен режим, но този режим се различава от този, който се прилага спрямо граждани, които не са членове на Европейския съюз. Така че българските граждани имат предимства. През 2013 година се очаква да отпаднат всички ограничения и българските граждани да могат да работят свободно във всяка една от държавите членки на ЕС”, заяви Калччев.

Подобни статии (по етикети)

Login to post comments
 

Рекламни

loading...