Реклама


МЕДИЦИТЕ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА МАСОВО ЗАМИНАВАТ НА ЗАПАД

Оценете статията
(0 гласа)

Все повече медици от Източна Европа заминават на запад след като стриктните икономическите мерки на правителствата се отразяват върху заплащането им и условията им за труд се влошават, съобщава АФП, цитирано от агенция Фокус.
Все по-голям брой лекари, хирурзи, анестезиолози и други специалисти от България, Унгария и Румъния се насочват към страни като Великобритания, Германия и Швеция.
„За мен няма перспективи в Унгария”, посочва 50-годишният хирург Шаба Андок. „Заминавам за Германия, където моят труд ще бъде оценен справедливо”, подчерта той.
Според официалните данни броят на медиците в Румъния, които желаят да напуснат страната, през 2010 г. е достигнал 2 779 души като почти се е удвоил в сравнение с предишната година.
В съседна България годишно около 1 200 медицински сестри напускат страната. Те печелят по 400-500 лева месечно, което е няколко пъти по-малко от средната заплата на сестрите във Великобритания. Българската бърза помощ и анестезиологията страдат най-силно от заминаването на стотици доктори годишно, сочат данните на синдикатите. В същото време малките болници в страната изпитват недостиг на основно оборудване и материали, някои от тях дори призовават пациентите да носят със себе си свои чаршафи.

Последна промяна на Петък, 01 Април 2011г. 08:38ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...