Реклама


КЗП ЩЕ СЛЕДИ НОВИЯ СТАНДАРТ ЦИГАРИ

Оценете статията
(0 гласа)

 

 

Комисията за защита на потребителите ще упражнява контрола върху изпълнението на стандарта за „цигарите с намалена способност за горене”, предаде  Агенция „Фокус”, цитирайки  Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).
След 17 ноември 2011 г. за всички цигари, които не съответстват на този стандарт, Комисията за защита на потребителите ще предприема мерки, за да гарантира, че на българския пазар се предлагат само цигари, отговарящи на изискванията. 
В случай, че се установи, че на пазара се предлагат стоки, без оценено и удостоверено съответствие с нормативно установените изисквания за безопасност, на виновните лица ще се налага глоба или санкция в размер от 5 000 до 10 000 лв. Липсата на документ ще бъде основание КЗП да предприема и действия по налагане на принудителни административни мерки, обясни Дамян Лазаров.
Когато КЗП установи, че определена стока, пусната на пазара, представлява или е вероятно да представлява опасност за здравето и безопасността на потребителите, вземайки предвид условията за производство или търговия на стоката, ще предприема мярката „временно спиране доставянето на стоката на пазара за периода, необходим за извършването на контрол, проверка и оценка на безопасността й”. Ако се установи, че стоката или партидата стоки е опасна за потребителите, КЗП ще забранява пускането й на пазара и ще предприема съпътстващи мерки, осигуряващи спазването на забраната, разпорежда или организира изтеглянето й от пазара. Когато всички други мерки, предприети от търговците по веригата на разпространение на стоката и от контролния орган не са достатъчни за предотвратяване на риска за потребителите, може да се стигне до изземване на стоката от потребителите и до нейното унищожаване, каза той.

 

Последна промяна на Сряда, 27 Април 2011г. 07:28ч.

Подобни статии (по етикети)

Login to post comments
 

Рекламни

loading...