Реклама


ДВА ТЕРОРИСТИЧНИ АКТА В НОРВЕГИЯ

Оценете статията
(0 гласа)

Мощна експлозия е избухнала близо до централата на правителството в столицата на Норвегия Осло.
По последни данни експлозията е отнела живота на най-малко седем души, а най-малко 15 души са приети в Университетската болница в Осло, като няма данни за състоянието им, предава Агенция "Фокус".
Офисите на норвежкия премиер Йенс Столтенберг са понесли тежки щети, но говорител на правителството съобщи, че министър-председателят е в безопасност.
Кадри на местни телевизии показват хаос от отломки и натрошени стъкла по улиците, като някои от сградите са обвити от дим. На една от улиците се вижда най-малко една унищожена кола.
Пълен хаос цари в центъра на Осло след мощната експлозия.
За експлозията в центъра на Осло са задържани двама имигранти от мюсюлмански страни.
Сградата на втори канал на норвежката обществена телевизия е била затворена заради откриването на подозрителен пакет.
Властите в Осло евакуират централната ЖП гара на града, затворено е и международното летище на норвежката столица.
Норвежката полиция призова жителите и гостите на града да останат далеч от центъра на Осло и да се въздържат от използване на мобилните си телефони.
Часове по-късно мъж, облечен в полицейска униформа, откри огън срещу посетителите на младежки лагер на 15 км от града. Според полицията вече има данни за връзка между двете нападения.
Няколко души са загинали в престрелката в младежкия лагер край Осло, след като преоблечен като полицай мъж е открил огън срещу хората в лагера, поддържан от управляващата лейбъристка партия, съобщи норвежката национална телевизия.
По последни данни броят на загиналите в инцидента хора е четири души.
Според непотвърдени данни стрелецът е бил задържан, като има и няколко арестувани заподозрени за експлозията в центъра на Осло.
Говорител на полицията заяви, че властите „нямат основна теория, нито дори работна теория” за инцидентите, разтърсили тихата скандинавска страна.
Според властите има данни, че експлозията до сградата на норвежкото правителство в центъра на столицата е причинена от кола-бомба.
Мощната експлозия, избухнала до правителствената сграда в центъра на Осло, е била причинена от мощно взривно устройство, заложено в автомобил, съобщават представители на американската администрация, оказали се на мястото на инцидента.
Според норвежката полиция в столицата на скандинавската страна са избухнали две експлозии, причинили смъртта на седем души. До момента никой не е поел отговорност за инцидента, въпреки че според властите става въпрос за терористичен акт.
До момента нито една терористична организация не е поела отговорността за взрива, който според някои свидетели е от кола-бомба. Силите за сигурност съобщиха, че евакуират централната част на норвежката столица заради откриването на невзривили се бомби.
В няколко сгради в близост до експлозията са избухнали пожари. Разследването на инцидента продължава, като някои експерти припомнят, че срещу Норвегия са отправяни заплахи заради участието на страната в конфликтите в Афганистан и Либия.
По последни данни норвежки военни заемат позиции по покривите на сградите в центъра на Осло.
Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой заклейми бомбеното нападение срещу правителствени сгради в центъра на столицата на Норвегия като действие на „страхливост”.
„Дълбоко съм шокиран от бомбените нападения този следобед в Осло, убили няколко невинни души и ранили много други”, заяви Ван Ромпой. „Заклеймявам най-остро тези действия на страхливост, за които няма оправдание”, допълни президентът на ЕС.
Междувременно от американския държавен департамент също разкритикуваха „презряната” експлозия и предложиха помощ на властите в Норвегия, ако такава се окаже необходима.
„Сърцата ни са с жертвите и техните семейства и ние се свързахме с правителството на Норвегия, за да изкажем съболезнованията си”, заяви говорителят на държавния департамент Хайде Бронки Фултън.
Според анализатори, терористите не са имали за цел да причинят максимален брой човешки жертви, тъй като в противен случай биха заложили колата бомба не в близост до сградата на правителството, а до място със силен човешки трафик.

 

 

Login to post comments
 

Рекламни

loading...