Реклама


БРОЯТ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ АТЕНТАТИТЕ В НОРВЕГИЯ ДОСТИГНА 87 ДУШИ

Оценете статията
(0 гласа)

 

32-годишният мъж, заподозрян за убийството на най-малко 80 младежи на летен лагер и взривяването на бомба в центъра на Осло, коствало живота на най-малко седем души, остава мистерия за следователите – той е човек с десни убеждения и противник на исляма, но не е известно да има връзки с крайните десни екстремисти, коментират световните медии, цитирайни от Агенция "Фокус".
Норвежкото обществено радио идентифицира заподозрения като Андерс Беринг Брейвик, рус и синеок норвежец, който е изразявал десни и антимюсюлмански възгледи в интернет.
Мъжът законно е притежавал няколко огнестрелни оръжия и е бил член на клуб по стрелба. Той е притежавал земеделска компания, отглеждаща зеленчуци, което би му дало достъп до големи количества тор, потенциална съставка при създаването на бомби.
Въпреки това Брейвик не е бил член на някоя от малките и разпокъсани крайнодесни групировки в Норвегия и няма криминално досие, освен за леки нарушения.
Неонацистки групировки извършиха няколко убийства и обира в Скандинавия през 90-те години, но оттогава не са излизали на сцената, основно заради липса на водеща фигура.

 

Login to post comments
 

Рекламни

loading...