Реклама


БРАЙВИК: ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ОЩЕ АТАКИ

Оценете статията
(0 гласа)

 

Норвежкият убиец Андерш Брайвик, който в петък отне живота на 76 души при бомбено нападение и масови разстрели, твърди, че предстоят още атаки, пише британският в. “Дейли мейл”, като се позовава на адвоката му Гер Липстад.

32-годишният десен фанатик, който е задържан в ареста за осем седмици, отказва да разкрие връзките си с две терористични групи в чужбина. Категоричен е обаче, че предстоят други нападения, без да уточнява кога и къде.

Брайвик опитал дори да се спазари с разследващите, като им обещал да разкаже за предполагаемата роля на две терористични клетки в нападенията. В замяна поискал храна и компютър, на който да бъде качен неговият манифест, в който той изразява антимарксистки и антимултикултурни схващания.

Следователи не вярват, че той е част от по-широка крайнодясна мрежа от антиислямски “кръстоносци”. Според тях това са хвалби на един психопат и фанатик, който бил написал, че “преувеличението е начин да всееш объркване сред разследващите органи”.

По време на разпитите Брайвик, когото цяла Норвегия искаше да линчува при отвеждането му в съда, заявил, че с кървавото си дело ще остане в историята като “спасителя на Западна Европа”. Чувствал се като воин на война, а когато човек е на фронта, не върши престъпления, убеден бил той. В главата на десния фанатик и противник на мюсюлманите, който бе задържан и обезвреден насред касапницата срещу десетки младежи на остров Ютьоя, се въртели два плана.

Имал нужда от 3,6 млн. евро

План “А” бил “мирен”. Според него Брайвик трябвало да събере 3,6 милиона евро, за да публикува в огромен тираж расисткия си манифест от 1500 страници за това как Европа да се отърве от мюсюлманите.

На Брайвик обаче не му достигала голяма част от парите и затова се насочил към план “Б” - масовите убийства. За тях обаче също трябвали пари.

След като основал, по думите му, нов орден на тамплиерите в Лондон през 2002 г., Брайвик започнал да работи какво ли не, за да трупа пари, като последователно бил мениджър в рекламна агенция, съветник на испанската банка “Банкия” и в малка компания със 7 служители, специализирана в електронната търговия. Работел по 12 часа на ден, за да натрупа средства. Постепенно осъзнал, че само с работа няма да събере бързо пари за нападенията. За тях предвиждал 280 000 евро. Ето защо започнал да спекулира на борсата с цените на петрола, но допуснал грешки и загубил много пари - над 250 000 евро.

През 2007 г. Брайвик се отказал да работи, за да довърши по-бързо манифеста си. Тогава променил стратегията си и създал фирма, под прикритието на която се сдобил с 10 кредитни карти. Решил се на подобна стъпка, защото не отговарял на изискванията за получаване на заем от някоя банка. Първо изтеглил 29 000 евро, а после извършвал седмични тегления от хиляди евро, като редувал картите.

Купил карабина за 1400 евро

С част от тези пари през октомври 2010 г. купил първото си оръжие - карабина “Ругер Мини-14”, с която екзекутира младежите на остров Ютьоя. Тя му струвала 1400 евро.

През април т. г. Брайвик се нанесъл във ферма в източната част на Норвегия, която наел за 1250 евро месечно.

Месец по-късно купил 6 тона изкуствен тор, необходими му за производството на бомбата в Осло. За тях той похарчил маса пари и се оказал разорен. На 17 юни Брайвик едва събрал 8550 евро, за да погаси част от дълговете си, и така решил да ускори нападенията.

В манифеста си Брайвик признава, че едва успял да събере пари, за да “задържи главата си над водата” до 22 юли.

“Ако всичко се провали, ще започна работа в охранителна фирма в конфликтна зона”, написал той.

Брайвик, който може да получи 30 години, ако бъде признат за виновен в престъпления срещу човечеството, скоро ще бъде преместен в построения за 250 милиона евро затвор “Халден”, наричан най-луксозния в света.

Полицаите били във ваканция

Дни след най-голямата национална трагедия в съвременната история на Норвегия гневът на страната започна да се надига срещу полицията.

В хода на разследването стана ясно, че служителите на реда са се забавили да се озоват на острова. Нужен им бил цял час и половина, за да стигнат до кръвопролитието на Ютьоя по земя и вода, тъй като екипът, който летял с хеликоптери, бил във ваканция, пише британският в. “Дейли мейл”.

Ужасени оцелели разказват, че когато успели да се свържат по мобилните си телефони с полицията, били посъветвани да затворят и да освободят линията, тъй като в момента властите работели по бомбения атентат в столицата. Така дегизираният като полицай Брайвик, който призна, че е поставил бомбата, необезпокояван от никого, избивал младежите наред.

Искат островът да стане гробница

В скандинавската страна растат и призивите остров Ютьоя да бъде превърнат в гробница в памет на загиналите, които бяха там на летен лагер на младежкото движение на управляващата Норвежка работническа партия. От партията обаче твърдят, че “затварянето на острова” ще превърне Брайвик в герой.

Междувременно стана ясно, че във водите на езерото около Ютьоя се издирва тялото само на един младеж.

Манифестът с “българска връзка” изпратен на 1003 души

Норвежкият убиец Андерш Брайвик изпратил расисткия си манифест, в който намира място “борещият се срещу ислямизацията герой Крали Марко”, на електронната поща на 1003-ма души в Европа и САЩ, твърди британският в. “Дейли телеграф”, като се позовава на Скотланд ярд.

Според изданието манифестът, споменаващ освободителната борба на българите срещу османската империя и партия “Атака” като една от националистическите партии в Източна Европа, бил изпратен точно час и 17 минути преди взривяването на бомбата в Осло. Към имейла бил прикрепен и видеофайл, на който Брайвик бил въоръжен. Към всеки получател той се обърнал с думите “Западноевропейски патриот”. В съобщението си написал “Това е подарък за теб”. Един от получателите му бил белгийският депутат от крайната десница Тангайс Вейс. “Труд” провери дали депутати на “Атака” биха могли да са получили имейл с манифеста. От партията заявиха, че никой не е получавал съобщение на електронната си поща и категорично отрекоха връзки с норвежеца.

Самият Брайвик постави в неудобно положение руския премиер Владимир Путин, като го описа като достоен за уважение държавник.

Куфар затвори норвежка гара

ОСЛО - Подозрителен куфар, който затвори за часове централната гара в Осло и евакуира всички хора, се оказа “безвреден”, съобщиха световните агенции.

Броени дни след кървавите атентати в норвежката столица и остров Ютьоя съобщението за подозрителен багаж вдигна на крак цялата полиция. На място бяха изпратени експерти по обезвреждане на бомби и екипи с кучета, специално обучени да търсят експлозиви. Движението на всички влакове и автобуси бе спряно.

Тревогата бе вдигната, след като норвежкото телеграфно бюро съобщи, че неизвестно лице оставило куфар в автобус , след което си отишло. Твърдеше се, че полицията издирва мъж на възраст между 25 и 30 г., облечен в черно и с качулка на главата.

Подозрителният куфар бе изваден от автобуса с помощта на робот. В него не било намерено нищо подозрително, съобщиха от полицията. “По всяка вероятност днешният (в сряда) инцидент няма нищо общо с атентатите”, заявиха служителите на реда.

 

trud.bg

 

Login to post comments
 

Рекламни

loading...