Реклама


ЖЕНА В БУДНА КОМА СЛЕД ЛЕКАРСКА ГРЕШКА

Оценете статията
(0 гласа)

Лина Петкова от Лакатник е приета за операция от апендицит в болницата в Своге, но след лекарска грешка изпада в клинична смърт, съобщи Би Ти Ви.

Жената е транспортирана и реанимирана в болница "Света Анна" в София. Тя оживява, но заради тежките увреждания на мозъка изпада в будна кома.

От май майка й Росица живее между Лакатник и София, за да може да вижда дъщеря си. Родителите на Лина са категорични, че лекарите не са подготвили дъщеря им за анестезия както трябва и тя изпада в шок. След случая анестезиологът д-р Аламуров и хирургът д-р Тодорова са под силен стрес, твърди управителят на болницата в Своге Любица Тончева. Единият си взел отпуск, другият - болничен. Телефоните и на двамата не отговарят.

От протокола при проверката на здравното министерство става ясно, че в анестезиологичния лист не е описано какво точно е влято на Лина, а документът не е подписан от екипа. Преди да отиде в Своге, заради силни болки Лина се преглежда в Пирогов и във Военна болница. И в двете болници не откриват причина за операция от апендицит. Същото е мнението и на лекарите от "Света Анна".

Какво се е случило в операционната в Своге, не става ясно и от проверката на здравното министерство. В документа обаче личат нарушения, като несъответствие в часа за проследяваното състояние на пациентката, няма подписи на анестезиолога и хирурга при напускане на операционната след усложненията. И комисията стига до извода, че обективни причини за операция няма. Не е взето под внимание вегетативното разстройство на Лина, което може да има сходни симптоми. Не е извикан кардиолог за консултация, липсват важни лабораторни изследвания. Анестезиологът в отпуск Аламуров не е описал и поддържащата терапия при транспортирането.

От Министерството на здравеопазването в крайна сметка стигат до извода, че болницата в Своге трябва по-прецизно да осведомява пациентите си, да спазва стандарт "Анестезиология и интензивно лечение" и алгоритми при транспортирането на болни. А родителите на момичето в будна кома продължават да чакат отговори и чудо.

 

Подобни статии (по етикети)

Login to post comments
 

Рекламни

loading...