Реклама


МОДНИ КЪЩИ ПРОДАВАТ ДЪНКИ "УБИЙЦИ"

Оценете статията
(0 гласа)

 

 

Три от най-известните италиански модни къщи са обвинени в отказ да спрат да продават "дънки убийци", които застрашават живота на работниците в бедните страни, където се произвеждат, съобщи в. "Гардиън".

През февруари тази година започна кампания "Чисти дрехи", чиято цел е да принуди водещи производители на дрехи и търговци да се откажат от технология, при която платът се протрива изкуствено. Дънките се обработват със струи фин кварцов пясък, който може да причини силикоза. Технологията беше забранена в Турция през 2009 г. след като бе установено, че 46 бивши служители, работили с песъкоструйка, са развили смъртоносната болест.

Почти 34 000 души са подписали досега петиция, организирана от "Чисти дрехи" на сайта Change.org. Според Дебора Лучети, говорител на кампанията, известни дизайнери, производители и търговци вече не продават дънки, изработени с тази техника. Сред тях са марките Levi's, H&M и C&A. В Италия и "Гучи" и "Версаче" също откликнали на призива.

Но Джорджо Армани, Роберто Кавали и "Долче и Габана" не променили нищо. "Това са единствените компании, които останаха безразлични", твърди Лучети. В изявление от 5 август Change.org обвинява "Долче и Габана", че на стената си във фейсбук са изтрили съобщения на кампанията, в които се иска забрана на песъкоструенето. От "Гардиън" допълват, че нито една от трите компании не била открита за коментар.

 

24chasa.bg

Последна промяна на Събота, 13 Август 2011г. 10:14ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...