Реклама


ДНЕС ПРАЗНУВАТ ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ И СОФИЯ

Оценете статията
(0 гласа)

На 17 септември честваме празника на Светите мъченици ВяраНадежда

 Любов и София.

Имен ден празнуват всички, които носят тези имена и техни производни.

На 17 септември отбелязваме и Деня на София. През целия ден в столицата ще има празнични прояви като безплатни театрални постановки, концерти, изложби. Някои улици в града ще бъдат затворени в определени часове заради част от инициативите.

На традиционното тържествено заседание Столичния общински съвет ще бъде връчен „Почетен знак на Столична община" и ще има награждаване със званието „Почетен гражданин на София".

В 11.30 ч. пред църквата „Света София" ще бъде отслужен водосвет и ще се проведе официалната церемония по издигане знамето на град София. По тази причина от 7.00 до 13.00 часа се забранява влизането на автомобили и паркирането по някои от улиците в района. Закриват се базарите за художествени произведения. За това време е забранено влизането на автомобили и паркирането на ул. „Оборище" между ул. „Г.С.Раковски" и ул. „Дунав", с изключение на автомобилите на гостите поканени на честването; на паркинга на пл. „Николай Гяуров"; от 18.30 до 22.00 часа на ул. „Славянска" между ул. „Г.Бенковски" и ул. „Дякон Игнатий", с изключение на автомобилите на гостите поканени на събитието; от 10.00 до 13.00 часа се забранява влизането в двете посоки на автомобили по ул. „Оборище" между ул. „Г.С.Раковски" и ул. „11-ти август", с изключение на автомобилите на гостите поканени на честването.

Център за градска мобилност" ще закрие паркинг „Синя зона" и „Служебен абонамент" за съответните време и място.

Столичната дирекция на вътрешните работи ще спира и възстановява поетапно движението на пътни превозни средства и колите на тролейбус №9 на градския транспорт в зависимост от преминаването на участниците в мероприятието.

От 19.00 ч. в Народния театър Иван Вазов" е официалната церемония за връчване наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата, посветена на темата „София - кандидат за европейска столица на културата - 2019 г.". Наградите, които се връчват от 2001 г. в седем области - литература, театър, музика, изобразителни изкуства, кино, архитектура и журналистика, представляват грамота и парична награда от 2000 лв. От 2007 г. се връчва и Специална награда за цялостно творчество - статуетка и 5000 лв. Статуетката е изработена от Георги Чапкънов и е реплика на статуята на Света София. Нейни носители са проф. Крикор Азарян /2007 г./, Стоянка Мутафова /2008 г./, Юлия Огнянова /2009 г./, акад. Валери Петров /2010 г./.

В Градската градина ще има „Детски панаир" и галерия на открито „Детайли от архитектурата".

На езерото „Ариана се организира „воден парк". В три шатри, тематично разпределени като „Водно училище", „Водата в София" и „Водни игри", посетителите ще могат да научат интересни факти за водата, опазването и използването на този ресурс. Арт инсталация ще показва пътя на водата в София.

Между 14.00 - 18.00 ч на пл. „Възраждане" и пл. „Журналист" ще премине ретро трамваят на София. Ще има музикални изпълнения на живо на „Дикси Бойс Бенд" за пътуващите в него.

В парка „Заимов" също е подготвено детско празненство. В 3D автобус ще се прожектира детски филм за разделното събиране на отпадъци и ще се играе образователната игра „Стани Еколог".

Сред многото събития в София ще има и фестивал на уличното изкуство" и младежки рок фест.

 

ПОЗДРАВЕТЕ ИМЕННИЦИТЕ С КАРТИЧКИ ОТ ТУК

Последна промяна на Събота, 17 Септември 2011г. 07:21ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...