Реклама


ЗАПОЧНА ПОСЕЩЕНИЕТО НА ДИЛМА РУСЕВ В БЪЛГАРИЯ

Оценете статията
(0 гласа)

Президентът на Бразилия Дилма Русефпристигна на държавно посещение в България по покана на държавния ни глава Георги Първанов. Тя бе посрещната на Летище "София" от началника на кабинета на президента генерал Никола Колев, главния секретар Красимир Стоянов, представители на външно министерство, посланика на Бразилия и други официални лица, съобщава Дарикнюз.

Официалната част на посещението на бразилския президент у нас е на 5 и 6 октомври. Визитата е в рамките на първото й официално посещение в Европейския съюз. В Брюксел бразилският президент призоваЕвропа да избере инвестициите, а не икономиите, за да се справи с кризата в еврозоната.

Това е първото посещение на бразилски държавен глава у нас от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Бразилия, чиято 50-годишнина се навършва тази година.

През първия ден на визитата, след официалната церемония по посрещането и разговора "на четири очи" с президента Първанов, ще бъдат подписани двустранни документи - междуправителствено споразумение за икономическо сътрудничество и съвместна декларация за сътрудничество в областта на информационните технологии и комуникациите.

По време на посещението си в България президентът Русеф е придружавана от сериозна бизнес делегация. Тя ще вземе участие и в българо-бразилски бизнес форум. Според информация от външно министерство на този етап е известно, че има интерес към инвестиции в областта на авиоинженерството, като е възможно сътрудничество с бразилската фирма "Ембраер", която произвежда самолети.

ризив към Европа - да заложи на инвестиции като Южна Америка

Това е второто пътуване на Русеф в Европа, откакто тя е президент, но първата й официална визита в Европейския съюз. След срещите си в Брюксел Дилма Русеф призова Европа да вземе пример от Южна Америка за справянето с кризата. „Бразилия се намира в регион, който през 80-те и 90-те години на миналия век преживя един етап на икономическа стагнация и на доста значителни загуби във всички сфери. Този опит, който ние сме имали, ни е показал, че прекалено драстичните фискални корекции само задълбочават процеса на стагнация, на загубите на възможности и на безработицата", заяви Русеф. По думите на бразилския президент начинът да се излезе от тази криза е да се увеличат потреблението и инвестициите.

Дилма Русеф посещава Европа малко след като разкритикува справянето на ЕС с кризата и се дистанцира от идеята, че страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) биха се намесили, да за помогнат за дълговата криза на Стария континент. В края на септември в Ню Йорк Русеф каза, че бразилското правителство със сигурност няма намерение да влива средства в Европейския фонд за финансова стабилност, като разкритикува липсата на политическа воля за спасяването на Гърция.

Официални разговори и срещи в родния град на баща й - Габрово

Бразилският президент с български корени ще бъде отличена с орден "Стара планина" с лента от българския президент Георги Първанов. Тя ще се срещне с премиера Бойко Борисов и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Заради държавното посещение в централните части на София е въведена временна организация на движението.

В четвъртък Дилма Русеф ще посети заедно с президента Първанов Велико Търново и Габрово - родния град на баща й. Тя ще се срещне с габровци, ще произнесе слово в Априловската гимназия и ще разгледа изложбата "Българските корени на Дилма Русеф" в Регионалния исторически музей в Габрово. „Покоряването на Европа" е името на бронзовата пластика, която ще подари Община Габрово на бразилския президент Дилма Русеф. Тя е дело на габровския скулптор Георги Балабанов. Това е първото официално посещение на Дилма Русеф в Европа, затова творбата носи в себе си едновременно класическия митологичен сюжет и габровската различна и забавна трактовка.

По случай посещението на бразилския президент Музеят "Дом на хумора и сатирата" в Габрово е подготвил изложбата "Усмивки от Бразилия". Специалната колекция включва 31 творби на 11 бразилски и двама български карикатуристи. Особен интерес представляват три шаржа на Дилма Русеф - дело на българските художници Ивайло Цветков и Валери Александров и на техния бразилски колега Нелсън Кастро Сампайо. Творбата на Ивайло Цветков представя Дилма Русеф на път с автобус по маршрут Бразилия - Габрово, намигайки към връзката й със столицата на хумора.

 

Login to post comments
 

Рекламни

loading...