Реклама


ПРИ ЛЕКАР И БЕЗ НАПРАВЛЕНИЕ, НО СИ ПЛАЩАШ

Оценете статията
(0 гласа)
Пациентите ще могат да ползват специализирана медицинска помощ без направление от личен лекар, но това ще става срещу заплащане. Това предвижда новия Национален рамков договор за следващата година.
Ако пациентът плати прегледа си при специалист, той ще има право да получи безплатни изследвания, ако се нуждае от тях. Това обясни председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, цитиран от БЛИЦ. Според медици от първичната извънболнична помощ това няма да е нито в полза на пациента, нито в полза на медиците.

“Има промяна в цените на някои клинични пътеки, които в годините са останали крайно недофинансирани. Такива са тези в областта на урологията, гастроентерологията, пулмология, физиотерапията и др., уточни д-р Райчинов. - На всяко тримесечие ще се прави мониторинг на изразходваните средства и обеми и заедно със здравната каса ще се правят корекции, където е нужно. Договорът за 2012 г. няма да бъде по-лош от този за тази година и трябва да бъде подписан до края на декември.”

Д-р Райчинов увери, че парите, предвидени в бюджета на здравната каса, са разпределени правилно и би трябвало да са достатъчно. В случай на недостиг ще се разблокират средства от резерва на здравната каса.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...