Реклама


НОВ КАЛЕНДАР ПРЕДЛАГАТ СПЕЦИАЛИСТИ

Оценете статията
(0 гласа)

 

 

Радикална идея за въвеждане на нов календар, който да облекчи бизнеса, предлагат “бащата” на българския валутен борд проф. Стив Ханке и колегата му от университета “Джонс Хопкинс” проф. Ричард Хенри (четете по-долу статията им в януарския брой за 2012 г. на сп. “Глоуб Ейша”, преводът е на сп. “Мениджър”).

Учените предлагат да се въведат четири тримесечни цикъла от по 30, 30 и 31 дни. Така годината става 364 дни, като изравняването с астрономическото време ще става с добавянето на седмица през 5 или 6 години (виж календара в галерия).

Освен това двамата професори предлагат отпадането на часовите пояси, както и лятното и зимното часово време. Според Ханке и Хенри целият свят може да използва едно време - това по Гринуич.

Мотивите им са, че така ще се улесни пресмятането на лихви по ценни книжа, а празниците ще се фиксират на определени дни, като така няма да разкъсват работната седмица. А универсалното време ще премахне местенето на празници, бизнес срещи и стрелките на часовника.

Оказва се, че идеята на Ханке и Хенри има и български корени.

През 60-те години на сесия в ООН има дискусия за промяна на календара. Тогава филипински учен взима думата и съобщава, че най-съвършеният е този, изработен от прабългарите. В него се предлага схемата от 364 дни в годината и 4 сезона от по 4 месеца. ЮНЕСКО също признава този календар за съвършен.

Това разказа пред “Труд” директорът на Института за икономически изследвания към БАН проф. Митко Димитров. “За бизнеса еднаквите времеви условия са много важни и са полезни, но съм скептичен, че предложението на Стив Ханке и Ричард Хенри ще бъде прието от църквата и религиозните общности като цяло”, добави той. През 60-те години предложената календарна промяна не е приета заради несъгласието на различните религии. “Не съм сигурен и дали предложеното в статията увеличение от 1 седмица в края на годината няма да обърка празнуването на Коледа и идването на Нова година”, обясни проф. Димитров. И пак повтори, че е по-добре България да представи в тази дискусия своя прабългарски календар. Още повече, че там прибавянето на един ден в годината става през лятото, на Еньовден и така по-лесно се приема.

А календарът е следният:

- Първият ден е нулев. Пада се винаги на Игнажден, Българската нова година. Това е денят на зимното слънцестоене, най-късият в годината. Той е самостоятелна календарна единица.

- В годината остават 364 дни, наречени “златното календарно число”. Защото прабългарите са установили, че то разделя перфектно годината на 4 сезона от по 3 месеца, които са равни - всеки има по 91 дни или два месеца от по 30 дни и един от 31 дни.

- Всяка година и всеки сезон започват в един и същи ден - неделя.

- Ако годината е високосна, то в деня на лятното слънцестоене се добавя “Ден на слънцето”, невключен в броенето нов ден.

- Календарът е изключително удобен за т.нар. празнична система на българите - всеки празник е на една и съща дата, в един и същи ден от седмицата всяка година.

Нещо повече - в древнобългарското летоброене има периоди от време, равни на 3, 10, 12, 17, 19, 21, 30, 47, 50, 53, 300, 600, 4332 и т. н. древнобългарски години. Най-продължителният от тях се равнява на 6328 древнобългарски години.

“Идеята е много авангардна и интересна и предизвиква моята доброжелателна усмивка”, коментира Николай Василев, бивш министър на икономиката и вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски.

“От практична гледна точка съм против - каза той. -Първо, смятането на облигациите може би е бил голям проблем със сметало и химикалка в началото на ХХ век, но в началото на XXI век с мощните съвременни компютри няма никакъв проблем. От гледна точка на навиците на всички 7 млрд. души, които живеят на Земята, точно сега, когато всичко е толкова глобализирано, фундаментална промяна като на часовите зони, ми се вижда ненавременно и без смисъл.”

Василев припомни, че без да променя календара, бившият премиер на Великобритания Маргарет Тачър фиксирала банковите празници в понеделниците.

Въвеждането на календара на Ханке и Хенри може да има и неприятни последици за родените на 31 януари и 31 август, които така няма как да празнуват рождените си дни.

А какво ще правят продуцентите на сериала “Седем часа разлика”, ако бъде въведено едно време навсякъде?

Мерилото за времето трябва да е удобно за бизнеса

Вече повече от 500 години най-известната и влиятелна книга след Библията е “Златната легенда” от Жак де Воражин. В края на ХIII век той канонизира времето и неговото използване. Правилата за времето, по които се води Западната цивилизация, са трайно установени след Тридентския Вселенски събор през XVI век.

Но наскоро настъпи една интересна промяна. На 28 март 2010 г. руският президент Дмитрий Медведев елиминира две от единадесетте часови зони на Русия. Русия на практика обхваща половината Земно кълбо. Използвайки настоящия метод за измерване на времето, часовниците в Калининград, който се намира далеч на запад от Москва, показват 10 часа разлика (9 часа след промяната на Медведев) от часовниците отвъд Берингово море в Аляска. Но времето, измерено от атомните часовници, е едно и също в тези две руски точки. Времето е едно и също навсякъде, но слънцето може да бъде на много различни места в небето - нещо, което е имало значение много повече през XIX век, отколкото днес.

Защо Медведев направи тези промени? Представете си Вашингтон, окръг Колумбия, да е на западното крайбрежие, а САЩ - прострени на повече от единадесет часови зони. Ако това беше така, когато президентът Обама започва работа в 6 ч сутринта, на източното крайбрежие вече би било 16 ч и всички държавни служители би трябвало да приключат работното си време след 30 минути. Трудно за поддържане на връзка, нали? Това ни дава представа с какво трябва да се справи Русия. Но решението на Медведев за намаляване на неблагоприятното въздействие на часовите зони не решава напълно проблема. И все пак проблемът е решим за руснаците, както и за останалите от нас, които сме в примката на времеви и календарни бъркотии.

Нашият календар до голяма степен е продукт на църковни спорове. Той е важен за църквата, но не трябва да има влияние върху търговията и ефективността на бизнес организациите днес. Датите на Великден и на Коледа в Русия винаги ще бъдат определяни от Руската православна църква, но техният бизнес календар трябва да бъде налаган от Москва, а не от църквата.

Има и предишни опити да се модернизира и фиксира календарът: Джордж Истман, основател на компанията “Истман Кодак”, човек на съвършенството в бизнеса, през 1892 г. силно подкрепя календарната реформа в интерес на бизнеса и търговията. Истман бил поддръжник на календар от 13 еднакви месеца по 28 дни. Пишейки “Бизнесът на нацията” (май, 1926 г.), Истман се оплаква, позовавайки се на настоящия Григориански календар, че “може да има разлика от по три дни в двете полугодия и по два дни разлика в две тримесечия на една и съща година”.

Празниците се падат на различни дни в седмицата, променяйки се всяка година, а дните за почивка, които са в средата на седмицата, са скъпи за някои производства. Усложнения възникват при определяне на датите за редовни срещи; за почивките, които се падат в неделя, в пресмятането на останалото време и например при изчисляването на лихвите от финансовите институции.

Но календарът на Истман бил нагоден по сезоните, което е неприемливо. Той предлага решение на този проблем чрез добавяне на допълнителни дни, които да не носят имената на дните от седмицата. Усилията на Истман в календарната реформа не успяват, тъй като предложеният от него календар не запазва съботата.

Ние предлагаме нов календар, който запазва съботата без изключения. Този календар е прост, религиозно безобиден, в интерес на бизнес средата и идентичен година за година. Също както в календара на Ийстман има 364 дни във всяка година. Но на всеки пет или шест години (конкретно в годините 2015, 2020, 2026, 2032, 2037, 2043, 2048, 2054, 2060, 2065, 2071, 2076, 2082, 2088, 2093, 2099, 2105,... избрани са математически, за да се сведат до минимум грешките на новия календар по отношение на сезоните) се добавя една допълнителна пълна седмица (седем дни, така че съботата е незасегната) в края на годината.

Тези допълнителни седем дни връщат календара в пълен синхрон със сезоните. Вместо календара на Истман от 13 месеца по 28 дни, ние предлагаме 4 еднакви четвъртини, всяка от които има два месеца по 30 дни и трети месец, който има 31 дни.

Новият календар ще опрости финансовите изчисления и ще премахне “фактора на ограбването”. За да се определи колко голямо влияние има лихвата за широк набор от инструменти - облигации, ипотеки, суапове, договори и др. - дневните сметки са задължителни. Текущата календарна година съдържа аномалии, които създават проблеми за броя на дните. В резултат на това условно се опростява начисляването на някои лихви.

Например за американските държавни облигации натрупаната лихва между две дати се основава на действителния брой дни между фиксираните плащания. За удобство обаче някои корпорации, общини и банки използват стандарт 30/360 (брой на дните в месеца/ дните в годината). Тези условности създават усложнения, неефективност и възможности за спорове. Несъответствията възникват във всички месеци, които нямат 30 дни. Най-добрият пример е при изчисляването на начислените лихви между 28 февруари и 1 март в невисокосна година.

Kорпоративните облигации начисляват лихва за три дни, докато държавните облигации начисляват лихва само за един ден. Предложеният вечен календар с предсказуем 91-дневен тримесечен модел от два месеца по 30 дни и един месец от 31 дни елиминира нуждата от изкуственото дневно изчисляване. Какво е нужно, за да се въведат редовни дати в цяла Русия и останалата част от света? Нищо друго освен воля за това.

Ние препоръчваме премахването на всички часови зони, на лятното часово време, както и приемането на атомно време, по-специално по Гринуич - т.нар. универсално време. Подобно на приемането на модерен календар, въвеждането на универсалното време също би било ползотворно. Така например универсалното време ще даде гъвкавост на стопанското управление в посоката Изток-Запад на Русия: всеки ще знае точно колко е часът навсякъде, във всеки един момент. Часовете за отваряне и затваряне ще могат да бъдат определени за всеки вид бизнес. Банките и финансовите институции в цялата страна ще могат да отварят и да затварят всеки ден по едно и също време с целия свят. Това би означавало, че банковите служители в Източна Русия ще започват работа, когато слънцето се покаже в небето, докато банковите служители в най-западната част на Русия ще бъдат на бюрата си, преди слънцето да е изгряло. Но в цялата страна, те ще могат да правят бизнес един с друг всеки един работен ден. (Това би имало и втора полза: в най-крайните източни и най-крайните западни точки банките ще бъдат отворени или рано, или късно и ще бъдат удобни за тези, които работят отрано като земеделските производители.) С универсалното време селскостопанските работници, критично зависими от позицията на слънцето, могат да работят заедно със слънцето, при това без да имат зависимост от други аспекти на културния и икономическия живот.

И така, часът и датите от календара ще бъдат еднакви за всички. Но времето на работа ще бъде пригодено с точност към местните и националните нужди на Русия. Китай вече прие самостоятелна часова зона за същите цели. Всички въздухоплавателни средства и пилоти в световен мащаб използват универсално време точно по същите причини, поради които ние сме за неговото широко прилагане. Както и за избягване на катастрофи, разбира се. Москва може да въведе двоен опростен календар, идентичен за всяка година (хармонизиран със сезоните от попълването на седмици и корекции в края на годината) и универсално време, което ще премахне смяната на датата, правейки датата и времето идентични навсякъде, включително в Аляска и най-отдалечените източни райони на Русия. Там, както и в центъра на Тихия океан, датата ще се променя в 00:00:00, точно когато слънцето преминава отгоре.

Естествената дата за въвеждането на тези промени е 1 януари 2012 г., защото това е в неделя по сегашния Григориански календар и по новия опростен календар. Това, разбира се, не ни дава време да пригодим компютърните си програми към новия календар. Но няма значение, промяната ще отнеме известно време, а естествената дата за този край е 1 януари 2017 г., когато неделя се пада отново на 1 януари както по новия, така и по стария календар. Цели пет години време за корекция и пренастройка на компютрите. Няма нищо магическо в тези дати, всеки може да направи прехода, ако желае. Но при липса на национални и международни споразумения това може да бъде объркващо. Ние не трябва да се притесняваме от объркването обаче. Отново погледнете към Русия: с премахването на часовите зони и отмяната на лятното часово време през 2011 г. имаше някои нарушения и алармите на iPhonе-ите звъняха в грешни часове, но и това премина!

Нашите предложения за времеви и календарни промени биха елиминирали източниците на несметен брой на грешки, което би генерирало огромна полза. Конферентните връзки могат да бъдат недвусмислено планирани. В момента, ако конферентното повикване е да речем в 15:00 ч централно дневно време от едната страна, отсрещната страна трябва да пресметне кога точно да вдигне телефона. Всичко това ще бъде история - няма повече времеви зони, няма повече лятно часово време. Едно време за целия свят, една дата за целия свят. Презаписването на дати за лекарства с рецепта ще да бъде същия ден от месеца, всеки месец, всяка година. Бизнес срещи, спортни графици и календари на училищата ще бъдат идентични всяка година. Ще бъдем над днешната какофония от часови зони, дневна светлина и колебания в календара. Икономиката, от която сме всички ние, ще спечели най-много.

Астрономът доц. Евгени Семков: Няма причина да се държи на сегашния календар

Промяната на сегашния календар е стара идея, още от XIX век се обсъжда, каза научният секретар на Института по астрономия доц. Евгени Семков. От гледна точка на астрономията няма причина да държим на настоящото отчитане на датите, допълни той.

Астрономията отчита по Гринуичко време своите наблюдения, а датите брои по Юлиянския календар. Промяната няма да се отрази на живота на хората дори и с увеличението им илинамалението на един ден, смята доц. Семков. И сега хората, родени във високосна година, празнуват рождения си ден на точната дата веднъж на 4 години, даде пример той.

Само правителствата и международната общност могат да решат дали да има нов календар, за науката - няма проблем, допълни доц. Семков.

Той обаче не прие еднозначно идеята за премахване на часовите зони. Според него това сериозно ще обърка хората и техните навици. Те са свикнали да работят през деня и да почиват през нощните часове и доста трудно ще приемат друг вариант като цяло, добави научният секретар на Института по астрономия.

“Труд” потърси главния секретар на Светия синод епископ Наум за коментар, но той не отговори на обажданията ни. От дирекцията по вероизповеданията не скриха, че църквата ще приеме “на нож” евентуална промяна.

 

 

trud.bg

Последна промяна на Вторник, 20 Декември 2011г. 09:10ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...