Реклама


ДАЛАВЕРА С ИМПЛАНТИ

Оценете статията
(1 vote)
136 лекари вероятно ще изгорят, понеже не са декларирали общо 8 млн., взети на ръка от черната каса на фирма за медицински консумативи.

Данъчните започват персонална проверка дали докторите са отчели пред НАП получените суми. "Ако това се докаже, почти всички ще бъдат уличени в укриване на данъци в особено големи размери - над 11 000 лв.", коментира зам.-директорът на НАП Тошко Тодоров, цитиран от "Стандарт". 

Както пише БЛИЦ става дума за големи имена в хирургията и неврохирургията в цялата страна. Най-широко практиката била разпространена в болниците "Св. Иван Рилски" и "Пирогов", твърдят от разследването. Изчисленията сочат, че началници на клиники са взели суми между 300 000 и 621 000 лв., шефове на отделения са получили между 154 000 и 475 000 лв., а сред замесените бели престилки има и обикновени ординатори, които са взели суми до 253 000 лв., съобщиха от НАП. Всички те са ходели на крака до офис на "ПСД Комерс" на бул. "Бъкстон" 40 и са подписвали разходни ордери за получените суми.

Лекарите вземали парите за брокерството си. Те сами съобщавали на пациента сумата за имплантите. След това звънели в "ПСД комерс" и  давали ЕГН-то на пациента и заболяването му. "На практика фирмата е разполагала с базата данни на болницата и така предварително са закупували различните артикули. Защото са знаели, че пациентът няма къде другаде да отиде", подозира шефът на "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев.

Скандалът около фирмата "ПСД комерс" избухнал за първи път точно в тази болница. Там на няколко пъти се опитвали да изискат от дружеството цените, на които продава импланти на пациентите. Получили списък, в който са описани артикули като "задна двусегментна тораколумбална гръбначна стабилизация". Това нещо струва 2400 лв. Ако има "кейдж" пластина, която я застопорява, цената скача на 5500 лв. Ако е с допълнителен кейдж, пациентът трябвало да плати 6000 лв. Болният не знаел какво се крие зад сложните наименования и се доверявал на лекаря си, който го насочва към фирмата. 

А същият този доктор после прибирал до 3 бона комисиона за "сделката". "Успяхме да установим, че цените на "ПСД комерс" са 6 пъти по-високи при един от артикулите. Става дума за обикновен клипс FT762T, използван в неврохирургията. В "Св. Иван Рилски" струва 312 лв. с ДДС. Пациентът я взима от "ПСД комерс" на цена от 1800 лв. Разликата от 1500 лв. се дели между фирмата и лекаря, който е насочил пациента към офиса на "Бъкстон" 40", обяснява Дечо Дечев. В други случаи цените са надвишавали нормалните над 10 пъти, твърдят от МВР. Проверката на 8050 фактури на фирмата, издадени през последните 5 г., сочи, че "ПСД комерс" е укрила 15 млн. лв. оборот. "Фирмата официално е декларирала приходи от 6,132 млн. за 2010 г. На практика са укрити още 4 млн.", твърдят от разследването.

Според хора от лекарската гилдия през 2010 г. във фирмата влязъл като акционер бивш таксиджия,
подставено лице на известен човек в гилдията. Оборотите на фирмата скочили през 2009 и 2010 г. Докато през 2007 г. имали 3,528 млн., а през 2008 г. - 4,404 лв., то през 2009 и 2010 г. надвишили 6 млн. лв. Справка в електронните регистри сочи, че съдружник, с 20 на сто, на основния акционер Боряна Петракиева-Даскалова е станал Ивайло Милев, бивш собственик на таксиметровата компания "Велир СМ". Освен това има още един съдружник, скрит в друга фирма. "ПСД комерс" е в съдружие с "Вес корект" ЕООД на Изабела Борисова-Петрова.

 

 

Login to post comments
 

Рекламни

loading...