Реклама


ПОХИТИТЕЛЯТ НА МИРОСЛАВА СЕ САМОУБИЛ С ПИСТОЛЕТ НА ПОЛИЦАЙ?

Оценете статията
(0 гласа)

Задържаният похитител на Мирослава от Перник - Стойчо Стоев-Чочо (36 г.), се е застрелял пред петима антимафиоти от ГДБОП и окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов. Това съобщава вчера  “Труд”, цитирайки  полицаи от миньорския град.

Сред злополучните спецполицаи бил и шефът на антитерора Валентин Цоновски, спечелил приза “Полицай на годината” през 2010 г. За него се твърди, че е прототип на честното ченге от филма “Под прикритие” - инспектор Емил Попов. Колегите му също били с годишни награди.

По време на самоубийството в дома на похитителя на ул. “Тунджа” в Перник били още двама следователи, както и поемни лица, обясниха още от местната полиция. Те подчертаха, че нито един пернишки служител на реда не е пряко отговорен за станалото. Ако има разследване срещу длъжностни лица, то ще се води срещу служители от ГДБОП.

Чочо се е гръмнал с пистолета на един от полицаите, съобщи Медиапул вчера, цитирайки източници от МВР. От пресцентъра заявиха, че не коментират. Телефоните на полицейските шефове се оказаха изключени в следобедните часове.

Версията беше отречена задочно само от психолозите на МВР. Според тях петимата антимафиоти, следователите и прокурорът придружавали Стойчо Стоев за втори оглед в дома му. Следователите и поемните лица останали отвън, а спецченгетата влезли в жилището. Нямало ток, защото не били плащани сметките. Тъй като бил охранител по професия и ловец, Стойчо имал разрешително за пистолет “Глог” и ловна пушка.

Според версията на психолозите по някое време той помолил да отиде по малка нужда. Бил с белезници, като ръцете му били вързани отпред. Посочил една врата на антимафиотите и те го пуснали да иде в нея, като смятали, че там е клозетът. Всъщност там се намирал килер, където Чочо държал оръжието си. Докато полицаите се усетят, той налапал дулото и се гръмнал в устата.

От полицията не уточниха взети ли са натривки от ръцете на самоубиеца и полицаите.

Психологът: Сложили сицилианска примка на Мирослава

“Стойчо се е самоубил, защото е бил разочарован от провала си”, обясни зам.-шефът на Института по психология на МВР Росен Йорданов.

Похитителят първо твърди, че е свидетел на отвличането, но после признава, че е участвал в него. Ето какво разказва Чочо пред психолога:

На 7 ноември той и приятелят му Марио отвличат Мира след тренировка по таекуондо. Часът е около 20. Девойката ги изненадва със съпротивата си. Все пак те я напъхват в колата на Стойчо и я откарват в неговия гараж. Мира го разпознава по гласа. В гаража той сваля маската, казва й, че ако изпълни нарежданията, всичко ще завърши добре. “Това е подлост. Тя му се е доверила.

Повярвала е, че нищо лошо няма да й сторят”, обяснява Йорданов. Чочо й диктува писмо до сестра й Елеонора: че е отвлечена и трябва да се платят 500 000 лв. за живота й. А също, че има замесени полицаи. Според психолозите анализът на писмото показва, че девойката е била “емоционално стабилна”. Вярвала е, че ще я пуснат.

Похитителят също пише писмо до родителите й - от нейно име, но с букви по шаблон: ако не бъде изплатен подкупът от 250 хил. евро, на Мирослава и на Елеонора ще им се случи нещо лошо.

Към 22 ч Мира се обажда от телефона си на сестра си. Казва: “Како, отвлечена съм. На картинг пистата има писмо с инструкции.” Второто обаждане към роднините на Мира е от уличен булфон. Гласът съска: “Готови ли сте с парите? В петък ще се обадим пак.” Сестрата иска гаранции, че Мира е жива. Похитителят затваря.

Почти веднага след това сестрата получава и есемес с искане за откуп.

Според психолозите похитителите са действали наивно. Смятали, че ще им дадат бързо парите. Разчитали за тях на едно наследство от Борислав - приятел на сестрата на Мира. Смятали че той може да се манипулира. Стойчо му бил бодигард, карал колата му и така научил за финансовото му състояние.

Първоначално похитителите искали да отвлекат брата на Борислав. Но после нарочили Мирослава, защото дневният й режим бил точен и била лесна за проследяване.

Психологът разказва: “След като мина полиграфа, Стойчо реши да си признае. Провали се на два въпроса: дали той е оставил второто писмо пред къщата на Борислав и знае ли къде е тялото на Мира.

След последното обаждане момичето е удушено със сицилианска примка от стоманено въже, разкриват психолозите. Справка показва, че обаждането е на 2 км от мястото, където 70 дни по-късно бе открит трупът - над село Лесковец.

Чочо разказал, че момичето е убито от Марио. Но разследващите смятали, че той е удушвачът.

Портретът на удушвача: Жесток психопат

Психолозите са категорични: той бил “жесток, комбинативен психопат”.

Пред тях Борислав пък споделил, че на 2 декември получил писмо:

“Като си готов с парите, напиши кръст на гаража си.” Той не го направил. Пред психолози се изповядал, че изпитва “респект към Мирослава”. Може би затова след изчезването й той не се отдръпнал от семейството.

След като направил разкритията на детектора на лъжата, Стойчо получил предложение да стане защитен свидетел, каза шефът на Института по психология Неделчо Стойчев. Той обаче отказал, тъй като това предполагало смяна на самоличността.

“Не искам - рекъл, - защото няма да мога да се разхождам свободно из Перник и околността.” Само часове по-късно той избрал смъртта. Или някой друг я избрал за него, но засега това не е ясно.

 

 

 

trud.bg


Последна промяна на Събота, 14 Януари 2012г. 09:24ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...