Реклама


ЧОЧО БИЛ 3 МИНУТИ С ПОЛИЦАИТЕ И СЕ САМОУБИЛ

Оценете статията
(0 гласа)

 Стойчо Стоев-Чочо, похитителят на Мирослава, е бил насаме с петимата спецполицаи от ГДБОП само три минути. Това свидетелстват журналисти, които на фаталния 12 януари са чакали пред блока на 36-годишния заподозрян на ул.“Тунджа” в Перник. Репортерите били пред кооперацията,когато от полицейски бус бил изведен Чочо, охраняван от антимафиотите. Групичката се качила в апартамента му и след 3 минути, т.е. почти веднага, проехтял изстрел. Този факт категорично опровергава разпространените по-рано от МВР версии. А именно:

На пресконференция същия ден шефът на пернишката полиция заяви, че по време на втория оглед, докато ровели в дома му (впоследствие министър Цветанов призна, че това бил първи оглед), Чочо казал, че му се ходи по малка нужда. Мъжът бил с белезници, а ръцете му били вързани отпред. Ченгетата го отвели до тоалетната и там той се застрелял. Впоследствие отговорен източник от МВР обясни, че Стойчо се е гръмнал не в клозета, а в килера.

На по-късен етап разследващи пък разясниха, че пистолетът бил в метален шкаф в коридора. Не стана известно обаче как мъжът е успял да го отключи и да извади оттам оръжието си незабелязано от спецполицаите.

Ако са верни изнесените от МВР обстоятелства, това означава,че все пак на Чочо са му били необходими много повече от 3 минути, докато се добере до оръжието си и произведе изстрел. Много по-вероятно е Стойчо да се е пресегнал да вземе служебния пистолет на някой от придружаващите го полицаи - версия, която и министър Цветанов, и шефът на ГДБОП Флоров определиха като абсурдна.

Роднините на мъртвия похитител също подозират, че смъртоносният куршум е от полицейски пистолет. Те обаче смятат, че Чочо е застрелян от антимафиоти.

Бащата - Петър Стоев, който е бивш полицай, твърди пред близки, че синът му имал пистолет, който бил в металния шкаф в дома му. Според близките на мъртвия похитител няма логика да крие оръжието в тайник в тоалетната (както се твърдеше най-напред от МВР), след като има разрешително. Стоев е категоричен, че пистолетът и ловната пушка на Чочо били съхранявани в съответствие с инструкцията на полицейската служба за контрол на общоопасните средства.

“Синът ми не е убиец”, каза вчера пред репортер на “Труд” Петър Стоев и затвори телефона. Така той остави без коментар скандалното съобщение на опечалени роднини, че на погребението пръстите на ръцете на Чочо са били счупени. От съдебна медицина отрекоха това с половин уста.

Приживе на разпит пред психолози и антимафиоти похитителят хвърли вината за убийството на Мирослава върху съучастника си Марио Любенов-Заека. И тук МВР бе раздвоено. Вътрешният министър Цветанов се съгласи с твърденията на Чочо, че Заека е удушил девойката със стоманено въже. От Института по психология на МВР обаче допускат, че това е защитна теза на Чочо и вероятно той е убил момичето.

Вторият заподозрян Марио Любенов в момента се намира в психиатричната клиника “Св. Наум” в София и вероятно в петък ще бъде изписан оттам. Той бил приет във Второ психиатрично отделение на 4 януари с постановление на Пернишката окръжна прокуратура. Целта на хоспитализирането му е изготвяне на съдебнопсихиатрична експертиза, разпоредена от съда по дело за фалшиви пари, по което Заека е подсъдим. В момента задачата на психиатрите е да дадат заключение дали страда от шизофрения, или е симулант.

Психиатърът д-р Роберт Крумов, който е вещо лице в Пернишкия окръжен съд, е наблюдавал в продължение на година и половина заподозрения. Лекарят заяви, че Любенов го е посетил за първи път в кабинета му в края на 2009 г. с папка документи, издадени именно от клиниката “Св. Наум”. Заека му занесъл 12 епикризи за психични заболявания. Само последните четири от тях били с диагноза шизофрения.

Пред Би Ти Ви д-р Владимир Николов от “Св. Наум”, лекувал Заека през 2009 г., обясни, че тогава заболяването шизофрения на пациента е било отключено от пост-травматичен стрес. Д-р Николов не опроверга колегата си, че подобни симптоми може да бъдат симулирани, но отрече да е взимал 10 000 лв. от Заека.

Междувременно в понеделник вечерта стотина души се събраха пред сградата на пернишката дирекция на МВР и настояха “шефовете на полицията да слязат и да дадат обяснение за мистериозната смърт на Мирослава и още по-неизясненото самоубийство на Стойчо Стоев-Чочо”. Гневното множество освирка задочно шефовете на МВР и премиера Бойко Борисов.

Искат анкетна комисия за полицейско насилие

Единствено парламентарна анкетна комисия може да направи справедливо разследване на действията на полицията и прокуратурата по случая със смъртта на Стойчо Стоев-Чочо в Перник. Това заяви ръководителят на правна програма “Отворено общество” Иванка Иванова по БНР. Юристката призова час по-скоро Народното събрание да сформира комисия, председателствана от депутат от опозицията, която да проучи действията на разследващите.

 

 

trud.bg

Login to post comments
 

Рекламни

loading...