Реклама


СОФИЯ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ГРАД ЗА ЖИВЕЕНЕ

Оценете статията
(0 гласа)

 

 

София спечели първото място в  класацията  е"Най-добрият град за живеене в България" за 2011 година. Класацията се провежда за пета поредна година и е съвместна инициатива на Дарик радио и вестник "24 часа". В проучването участие взеха 27-те областни града, които бяха оценявани по 28 критерия. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова получи приза от президента Росен Плевнелиев. Специални награди получиха и градовете, събрали най-много гласове в интернет страниците на двете медии. Над 135 000 пъти е гласувано за Стара Загора в сайта DarikNews.bg, в сайта на „24 часа" пък на първо място е Бургас. Тази година специални призове взеха и още четири града - Стара Загора за "Бизнес град", Велико Търново за "Културен град", Велинград за "Зелен град" и Севлиево за „Проспериращ град".

От общо 28 критерия София получи максимален брой точки в областите: инвестиции в инфраструктурни проекти, работно време на магазините, брой ресторанти, кафенета, аптеки, наличие на апаратура за инфаркт и кувьози. Освен това столицата събра максимален брой точки за критерия близост до летище, брой университети, култура, процент безработица, раждания на глава от населението. Проблеми за столицата обаче остават броят на местата за паркиране, задръстванията и бездомните кучета. Кърджали, Видин и Монтана са градовете, получили най-малко точки по 28-те критерии.

Президентът Росен Плевнелиев сподели, че се надява в следващата класация да има приз и за електронен град. Той подчерта, че инициативата за създаването на тази класация е двигател на растежа за българските градове.

Изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев заяви, че това състезание не е кметска надпревара, а надпревара между гражданите.

От своя страна кметът на печелившия град Йорданка Фандъкова посочи като безспорен критерий това, че най-много от хората искат и идват да живеят в София, защото има работа и защото се живее добре в столицата.

 

Последна промяна на Понеделник, 30 Януари 2012г. 10:53ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...