Реклама


ЛЮБОВНИЦИ И СЪПРУГИ НА БИЗНЕСМЕНИ ОСИГУРЕНИ И ЗА СТАРИНИ

Оценете статията
(0 гласа)

 

Съпруги и любовници на бизнесмени вече ще имат право на пенсия за инвалидност, болнични и обезщетения за майчинство. С промени в осигурителния кодекс те получават статут на самоосигуряващи се. Вноските им ще са върху минимума от 420 лв.

Идеята е да не бъдат лишени от социални права, при положение че помагат в семейната фирма, макар по документи да не са нейни служители. Предложението на социалното министерство е съобразено с изисквания на ЕС.

От Националния осигурителен институт обаче са категорични, че е по-добре предприемачите да назначават половинките си на трудов договор, за да няма произволно влизане и излизане от осигурителната система.

Ролята "съпруга на бизнесмен" вече ще дава право на пенсия за инвалидност, болнични и обезщетения за майчинство. Това предвиждат промени в осигурителния кодекс, съобщиха от социалното министерство вчера.

Става дума не само за законните половинки, а и за партньорките на предприемачите, които живеят с тях на семейни начала.

Те ще получат статут на самоосигуряващи се. Идеята е да не бъдат лишени от социални права, при положение че помагат в семейната фирма, макар по документи да не са нейни служители.

Новият ред ще важи за жените на упражняващите свободни професии, както и за регистрираните като занаятчии, земеделски и тютюнопроизводители.

По желание те ще правят вноски върху минимума за самоосигуряващите се, който сега е 420 лв. За жените на земеделците и тютюнопроизводителите базата ще е същата като на съпрузите им.

Обезщетенията за болест, инвалидност, както и сумите за раждане и отглеждане на малко дете ще се отпускат след осигуряване в продължение на 12 месеца, каквото е законовото изискване при тези рискове за всички останали в държавата.

Предвиденото увеличаване на пенсионната възраст щяло да продължи по план до достигане на 65 г. за мъжете през 2017 г. и 63 г. за жените през 2020 г.

Разликата между двата пола ще се стопява постепенно, но едва след 2020-а ще се очертаят евентуалните перспективи за пълно изравняване, каквото е и посланието на ЕК.

 

 

 

 

24chasa.bg

Последна промяна на Вторник, 15 Май 2012г. 15:05ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...