Реклама


СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ РАЗТЪРСИ БЪЛГАРИЯ

Оценете статията
(0 гласа)

Земетресение от 5,8 по скалата на Рихтер разтресе западната част на страната.

Епицентърът е бил на 9 километра северно от Перник, съобщава Националният център по земетресенията в САЩ.

"Магнитудът е между 5,8 и 5,9 по Рихтер, а земетресението е плитко в активен сеизмичен район, какъвто е районът на Перник", коментира за Dnes.bg директорът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев.

И сега има много последващи трусове, което би трябвало да означава, че най-силното земетресение е отминало, заяви още Милошев.

Имало е два последователни труса, като втория е бил по-слаб от първия. Около 4 и 30 часа последва още един вторичен, но по-слаб трус с магнитуд от 4,9.

Най-засегнати са районите около Перник и София, обяви пред "Фокус" вътрешният министър Цветан Цветанов.

"Към настоящия момент няма пострадали и загинали, което е най-доброто като новина. Има обаче паднали мазилки, комини.

При БДЖ в момента всичко е в изправност, няма нарушения на линиите. Летищният комплекс е в нормално състояние. Електропреносната мрежа е в нормално състояние.

По-задълбочени огледи ще може да се направят в светлата част на деня", каза министър  Цветанов.

Шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов обяви, че при тях били постъпили сигнали само за повредени стени, комини, мазилки, счупени прозорци.

"Всички екипи са на терен, целият състав на пожарната е събран и е по улиците", каза комисар Николов.

Към 04.00 само трима човека, вдигнали високо кръвно, са постъпили в "Пирогов". Болницата функционира нормално, лекарите са по местата си, сред пациентите няма паника, съобщиха от здравното заведение.

Трусът беше усетен много силно в София, стотици хора излязоха по улиците.

"Беше страшно, всичко се разлюля. Всички шкафове - отворени, падна ми пастата за зъби в банята" , оплака се жител на столичния кв. "Илинден".

"Счупиха ни се чашите от сватбата", разказа пред Dnes.bg друг столичанин, слязъл пред блока. По улиците бяха излезли и софиянци от първите етажи на сградите.

Цели семейства потеглиха нанякъде с колите си - или да се поразходят след стреса, или да се подслонят при близки и роднини по долните етажи.

Стотици излязоха и по улиците на големите градове в страната. Силно трусът е почувстван в Пловдив, Пазарджик, Велинград и Бургас.

Земетресението е усетено и в съседна Гърция, в Сърбия и Македония.

 

 

 

dnes.bg

Последна промяна на Вторник, 22 Май 2012г. 02:21ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...