Реклама


ШВЕЦИЯ СПЕЧЕЛИ ЕВРОВИЗИЯ

Оценете статията
(0 гласа)
Страната на АББА и този път оглави класирането на Евровизията
Швеция спечели "Евровизия" за пети път.Очакваната победа на Швеция донесе
28-годишната Лорийн, която участва в конкурса още от 1958-ма.  Тя спечели с песента "Euphoria" и събра впечатляващите 372 точки от зрителското телефонно гласуване и вота на жури от музикални специалисти. Едни от най-авторитетните букмейкърски къщи прогнозираха този успех още преди състезанието в Баку да започне на 22 май. Финалът му в столицата на Азербайджан беше късно снощи и в него участваха 26 държави.
Превърналата се в сензация на "Евровизия" фолклорна формация "Бурановски баби", представяща Русия, зае второто място в крайното класиране. Междувременно стана ясно, че България, която отпадна от конкурса в четвъртък, е била на крачка от достигане до финала му.
Швеция печели "Евровизия" за първи път през 1974 година. Това е една от легендарните победи в историята на конкурса, защото принадлежи на АББА. Групата заема първото място тогава с песента "Waterloo". Следващите големи успехи за страната са през 1984, 1991 и 1999-та.
13 години след последната си победа Швеция отново е на върха благодарение на младата Лорийн, която всъщност е от марокански произход. Минути след като разбра, че е номер 1 в "Евровизия" тя каза: "Обичам ви всички. Благодаря ви, че ми повярвахте. Нямаше да успея без вас. Обичам ви наистина. Тази награда не е само моя, тя е обща. Това е нашата награда".
Сърбия, Азербайджан и Албания са държавите, които допълват ТОП 5 в "Евровизия". Третото място за сърбите извоюва един от най-добрите музиканти в западната ни съседка Желко Йоксимович, който, като изпълнител участва в конкурса и през 2004 година. В дъното на класацията са Унгария (24 място), Великобритания (25-то) и Норвегия (26-то). Обединеното кралство се представяше тази година от легендарния 76-годишен певец Енгълбърт Хъмпърдинг.
този път, вече по дългогодишна традиция, зрителите на конкурса гласуваха основно на регионален принцип, а не на базата на музикалните си предпочитания. Страните от бившия Съветски съюз се подкрепяха една друга, както и скандинавските държави. Същото правиха и балканските участници в състезанието. Албания даде 12 точки на Гърция, а самата тя получи толкова от Македония. Сърбия пък беше поощрена с максималния брой точки от Черна гора. Организаторите на "Евровизия" отдавна търсят начин да прекратят тази практика, но засега успешна формула не е намерена.
Как гласува България? Максималните 12 точки българите дадоха на Сърбия. Азербайджан взе от нас 10 точки, а на страната-победител в "Евровизия" Швеция присъдихме 8. Турция получи от България 7 точки, Русия - 6, 5 за Литва, 4 за Албания, 3 за Испания, 2 за Македония. С най-малко точки, само с 1, подкрепихме гърците.
Организаторите на "Евровизия" късно през нощта публикуваха и резултатите от гласуването от втория полуфинал на конкурса, на който участва и Софи Маринова. Според тях тя е била само на една крачка от класиране за финала. От общо 18 песни, които бяха представени вечерта на 24 май, нашата "Love unlimited" е заела 11-то място с 45 точки. Според регламента обаче само първите десет продължават напред. Любопитна подробност е, че същият брой точки е събрал и участникът от Норвегия в състезанието, който обаче е на десето място. Гласувалите за него държави са с една повече от тези, дали вота си за нас, което е възможно да е било решаващо при определянето на финалистите.
На 24 май Софи Маринова е получила най-много точки от Турция - 10. Представянето й в Баку с по 6 точки са подкрепили Македония, Норвегия и Португалия. 5 имаме от Великобритания. По 3 точки сме събрали от Босна и Херцеговина и Франция. Германия, Малта и Сърбия са ни дали по 2 точки.
57-то издание на "Евровизия" беше в Азербайджан, защото миналата година страната спечели конкурса с песента "Running Scared" на дуета Ел и Ники. Богатата на петрол държава вложи десетки милиони евро в организацията на музикалното събитие. За нуждите му в Баку беше построена впечатляваща Кристална зала, в която то се проведе. Десетки хиляди души влязоха в нея, за да наблюдават състезанието. Други повече от 120 милиона следиха финала му пред малкия екран. Така "Евровизия" се превръща в едно от значимите телевизионни събития.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...