Реклама


НАП И ЗДРАВНАТА КАСА ИЗДИРВАТ ДЛЪЖНИЦИ НА ЗДРАВНИ ВНОСКИ

Оценете статията
(0 гласа)

 

 

Националната агенция за приходите (НАП) започва съвместна акция със здравната каса срещу българите, които имат добри доходи, но все "забравят" да си платят здравните вноски. За това са се договорили управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков и шефът на данъчните Красимир Стефанов.

Към момента не се знае точно какви по възраст и социален статус българи влизат в групата на неплащащите. "А и всеки гледа от неговата камбанария. За да се оправдаят някои самоосигуряващи се, веднага се посочва тежкото положение на тютюнопроизводителите (б. р. - разчитащи на държавната субсидия веднъж годишно), които при настоящите условия трудно можели да се издължават към касата. Нашата задача е да разберем кои са останалите длъжници", коментира д-р Пламен Цеков.

Служителите от НЗОК щели да подават ЕГН на неосигурените на инспекторите от НАП, които ще проверят в данъчните им декларации с какви приходи разполагат. Както и да видят какво е имотното им състояние.

"На пръв поглед на колегите от НАП задачата им се видя доста тежка, но в последствие се разбрахме, че може да я изпълним", добави д-р Пламен Цеков. По закон НАП има право и задължение да глобява неосигурените и да търси от тях пропуснатите суми. Здравно неосигурените българи, които са 1,2 млн. души, годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв., съобщи д-р Пламен Цеков. Той добави, че с тази крупна сума значително може да се повишат заплатите на лекарите и сестрите. Както и да се покриват много повече медицински дейности или консумативи, за които в момента болният вади от джоба си.

"Близо 15% от неизрядните платци се осигуряват при нужда. Т. е. покриват си задължителните осигуровки за 3 г. назад, за да възвърнат правата си, и независимо че постоянно се повтаря колко лоша е здравната ни система, те с лекота влизат в нея и започват да се лекуват по клинични пътеки дори за 15 000 лв.", каза още управителят на НЗОК.

Сред неосигурените има и много заможни българи.

До 3000 лв. глоба за неизрядните

Самоосигуряващите се българи, които имат повече от 3 неплатени здравни вноски, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв.

А при повторно нарушение санкцията е от 1000 лв. до 3000 лв., предвижда Законът за здравното осигуряване. Дължимите пари пък се събират от служителите на НАП, за което право им дава Данъчно-осигурителният процесуален кодекс.

Ако задължението да плаща здравни осигуровки е на работодателя, а той не ги внася, тогава съответният служител не губи здравноосигурителни права, пише още в закона. А малцина знаят, че за неявяване на профилактичните прегледи, които са описани в Националния рамков договор, подписан между касата и съсловните организации, губят осигурителните си права за срок от един месец.

 

 

 

 

 

trud.bg

Login to post comments
 

Рекламни

loading...