Реклама


КАК НИ ВЛИЯЯТ МАГНИТНИТЕ БУРИ

Оценете статията
(0 гласа)

„70% от хората на Земята са чувствителни към магнитните бури. Най-тежко са засегнати сърдечноболните, страдащите от хипертония, инфаркти и други подобни заболявания". Това каза пред Дарик кардиологът от МБАЛ „Еврохоспитал" д-р Тихомир Боев.

Магнитните бури повишават кръвното налягане, съсирваемостта на кръвта и хората стават напрегнати, понякога получават главоболие и гадене, уточни лекарят.

„Интересен е фактът, че преди 20 години броят на чувствителните към явлението е бил двойно по-малък и това се дължи на увеличената слънчева активност", допълни той.

Магнитните бури не влияят на хора, които не се влияят от магнитните бури - такива обикновено са с добра физическа култура и живеят здравословно.

Д-р Боев сподели, че сърцето може да боли. „Симптоми за кардиологични проблеми са болките в средата на гърдите, изтръпване на лявата ръка и задух. При наличието им трябва да се обърнете към лекар и в никакъв случай да не прибягвате до самолечение", подчерта медикът.

Докторът опроверга митът, че болните от сърце и високо кръвно трябва да се хранят безсолно. „Хората усвояват солта по различен начин и не може да се каже кой и какви количества може да приема", допълни д-р Боев.

„Тревожна е тенденцията за рязък спад във възрастта на сърдечно-съдовите заболявания. Преди години от тях страдаха хората над 60 години, а сега заболяват дори тийнейджъри", посочи докторът.

Той даде за пример свой пациент, който получил инфаркт на 16-годишна възраст вследствие на употреба на анаболни препарати.

„Не са за пренебрегване и енергийните напитки и кафето. Употребата им стимулира нервната система, но е опасна за сърцето и води до трайни увреждания във времето", предупреди д-р Боев.

Според него при кардиологичните болести няма сезонност, а по-скоро „празничност". Българинът злоупотребява с храни и напитки по време на празниците. При болните от сърдечно-съдови заболявания това е причина за влошаване на състоянието и води до чести посещения при кардиолога след няколко дни, прекарани на трапезата.

 

 

 

Login to post comments
 

Рекламни

loading...