Реклама


ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ 2013

Оценете статията
(0 гласа)

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване. Надзорния съвет на здравната каса вече ще може да финансира медицински и дентални дейности, както и лекарствени продукти, които не са вписани в сега действащия Национален рамков договор. Това ще става по предложение на управителя на касата.

Сред дейностите, които ще бъдат финансирани, са интензивните грижи в болниците, ин витро процедурите и осигуряването на ваксини.

Законопроектът бе включен като извънредна точка в работата на парламента по предложение на председателя на парламента Цецка Цачева поради несключване на договор с Националната здравноосигурителна каса.

По същество това, което приехме, означава, че ще има възможност да се сключват договори между изпълнителите на медицинска помощ с НЗОК чрез регионалните каси за всички нови дейности, които бяха одобрени с финансиране с бюджет 2013 г. Те са включени в наредба 40 като основен пакет. Това означава, че са гарантирани интензивните грижи за българските граждани. Гарантирани са ин витро процедурите, изследванията за онкологичните заболявания, т.е. достатъчно голям основен пакет, така че да имаме по-добра достъпност до здравеопазване и по-добро качество на здравеопазването", обясни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

С одобрените вчера основни цени и обеми на медицинските услуги е станало възможно и заработването по четири нови клинични пътеки, някои от които много чакани - например пътеката за лечение на будна кома, пътеката при спешни и внезапно възникнали състояния при деца ще се плащат вече от 2013 г., както и пътеките за първичен имунодефицит и реконструкция на тъкани, допълни тя.

 

 

 

trud.bg

Login to post comments
 

Рекламни

loading...