Реклама


ДЕПУТАТИ ПРИЕХА ЗАКОН, ПРЕМЕСТИХА ГДБОП В ДАНС

Оценете статията
(0 гласа)

Депутатите приеха промени в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност”
Депутатите приеха промени в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), предаде  Агенция „Фокус”. „За” гласуваха 114 депутати, а „против” – 83. Промените предвиждат прехвърляне на функциите и структурата на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) от МВР към ДАНС. Агенцията става правоприемник на всички активи и пасиви на ГДБОП, в едно с целия й състав.
Друга важна промяна е възстановяването на правомощията на органите на ДАНС да извършват разследвания в пълния обем на тази дейност по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс. Председателят на ДАНС ще определя със заповед разследващите агенти по смисъла на нова разпоредба в НПК. Регламентират се и действията по извършване на задържане и на обиск на лице.
Въвежда се промяна на начина на избиране и освобождаване на ръководителя на ДАНС. Предлага се отговорността за това да поеме Народното събрание. Изборът и освобождаването на председателя на ДАНС ще става от парламента по предложение на министър-председателя.

 

 

Login to post comments
 

Рекламни

loading...